Latte art - malowanie mlekiem po kawie

Jak z espresso zrobić piękną latte?

Adam Kwiatkowski
Latte art - malowanie mlekiem po kawie

Malowanie mleczną pianką po espresso nie jest trudne, wymaga praktyki i odrobiny talentu. Do prób należy przygotować spienione mleko o odpowiedniej temperaturze, ekspres ciśnieniowy, który potrafi zaparzyć espresso z gęstą i solidną cremą. Przyda się szpatułka lub wykałaczka, trochę cynamonu, słodkiego sosu, np. czekoladowego i można rozpocząć malowanie po kawie.

1

Espresso

Do przygotowania espresso należy zastosować ekspres ciśnieniowy, wybrać odpowiednią mieszankę kawy, zadbać o odpowiednią temperaturę wody. Kawa powinna być zmielona drobno, ale nie na pył. Również nie powinno się używać kawy zmielonej grubo, do parzenia w ekspresach przelewowych. Do mielenia warto stosować młynki żarnowe, które rozgniatają kawę i nie nagrzewają ziaren. Najsmaczniejsze espresso przygotowuje się z mieszanek palonych niedługo przed spożyciem. Dzięki zamknięciu w opakowaniu z jednokierunkowym wentylem kawa może być przechowywana przez kilka - kilkanaście miesięcy po paleniu. Ziarno nie powinno być ogrzewane przed parzeniem, ponieważ w trakcie palenia kawy w nasionkach gromadzą się substancje aromatyczne i smakowe. Jednym z istotniejszych związków chemicznych, który ma wpływ na jakość naparu, jest dwutlenek węgla. Podczas parzenia uniesie on oleiste aromaty i zamknie je w delikatnej piance, która nazywana jest crema. Pianka pływa po napoju, który fachowo nazywany jest "body". 

Kawa zmielona musi zostać ubita w sicie, z około 10 gramów formuje się tak zwane ciastko, najczęściej jest to niski walec, czasami o zwężających się ściankach. Tak przygotowana kawa może zostać zaparzona wodą o odpowiedniej temperaturze, idealne espresso parzy się w temperaturze od 90 st. C do 96,5 st. C. Ciśnienie wody powinno mieć od 8,5 do 9,5 bar. Woda powinna być przelewana przez 20 - 30 sekund. Ilość zaparzonego napoju musi wynosić od 20 do 30 ml.

DSC04586_smll

Do parzenia espresso najlepiej wykorzystać ekspresy ciśnieniowe z zamontowanym młynkiem żarnowym. Jeszcze lepsze są ekspresy automatyczne, które oferują zaprogramowane nastawy. Przykładem dobrego ekspresu, oferującego wiele możliwości w parzeniu kawy jest Saeco Gran Baristo, który pozwala na dopasowanie temperatury, ciśnienia i ilości przepływającej wody do indywidualnych upodobań użytkownika. 

DSC04553_smll

Zaparzone espresso powinno mieć około 30 ml objętości, ciemną barwę, a po wierzchu powinna pływać gęsta crema o grubości od 2 do 4 mm. Takie espresso idealnie nadaje się do tworzenia malunków - Latte Art

Waszym zdaniem

astopa200

ja z mleka robię domowe sery, polecam: camembert, mozarella, koryciński i inne http://blog.winoiser.com

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.