Płyta indukcyjna - jaką płytę indukcyjną wybrać do zabudowy

Jaką płytę indukcyjną wybrać - zestawienie 5 modeli

Marek Kowalski
Płyta indukcyjna - jaką płytę indukcyjną wybrać do zabudowy

Płyty indukcyjne to coraz bardziej doceniane przez nas wyposażenie standardowe naszych kuchni. Sprzęt zyskuje uznanie użytkowników dzięki zaletom oraz licznym funkcjom dodatkowym ułatwiającym przyrządzanie gorących potraw. Płyty indukcyjne nie tylko ułatwiają gotowanie, również tym, którzy niespecjalnie lubią tę czynność, ale także są znacznie łatwiejsze do czyszczenia niż tradycyjne palniki gazowe. Przedstawiamy zestawienie pięciu najpopularniejszych płyt indukcyjnych wśród internautów korzystających z wyszukiwarki Skąpiec.pl

3
  • Co to jest płyta indukcyjna?
  • Zalety płyt indukcyjnych
  • Dodatkowe funkcje płyt indukcyjnych przydatne w codziennej eksploatacji
  • Jakie naczynia będą odpowiednie do płyt indukcyjnych?
  • Płyty indukcyjne wbrew krążącym niekiedy opiniom nie są szkodliwe dla zdrowia, wyjaśniamy dlaczego
  • Zestawienie pięciu popularnych modeli płyt indukcyjnych

Płyta indukcyjna to specyficzny rodzaj płyty grzewczej zasilanej prądem elektrycznym. W odróżnieniu od klasycznych płyt elektrycznych w płycie indukcyjnej ciepło wytwarzane jest w wyniku działania siły elektromotorycznej w przewodniku. Zjawisko to w fizyce nosi nazwę indukcji elektromagnetycznej, stąd też nazwa tego typu urządzeń. Najważniejszą różnicą w stosunku do elektrycznych płyt grzewczych wyposażonych w żarnik jest to, że w przypadku płyt indukcyjnych nie nagrzewa się cała tafla płyty, czy wybrany obszar, lecz dno naczynia, w którym chcemy gotować. Zalet takiego rozwiązania jest sporo. Przede wszystkim nie ma ryzyka poparzenia się o płytę - gorące będzie jedynie naczynie stojące na uaktywnionym polu płyty indukcyjnej. Sam fakt, że powierzchnia grzewcza jest ograniczona dokładnie do powierzchni styku garnka czy patelni z płytą oznacza również oszczędność energii. 

Wiele modeli płyt indukcyjnych wyposażanych jest w dodatkowe funkcje przyśpieszające i skracające czas gotowania. Przykładem może być tryb zwiększonej mocy. Gotowanie może być w każdej chwili przerwane, a następnie wznowione bez konieczności ponownego ustawiania zadanych wcześniej parametrów - tego typu urządzenia zwykle zapamiętują nastawy użytkownika, dzięki czemu oszczędzamy kolejne sekundy w trakcie przygotowania posiłków.

W sytuacji, gdy zamierzamy co jakiś czas przyrządzić większy posiłek w niestandardowym naczyniu, np. brytfannie - nie mieszczącej się na pojedynczym polu grzewczym - warto zainteresować się płytami indukcyjnymi, wyposażonymi w funkcję łączenia pól grzejnych w jedno większe pole.

Największą "wadą" kuchenek indukcyjnych jest to, że do gotowania na nich musimy używać specjalnych naczyń przeznaczonych do gotowania techniką indukcyjną. Informacje na temat tego, czy dane naczynie można wykorzystywać na płytach indukcyjnych zwykle znajdziemy na opakowaniu interesującego nas garnka czy patelni. Najczęściej takie naczynia oznaczane są specjalnym symbolem, pokazanym na poniższej ilustracji:

induction-symbol

Symbol zgodności danego naczynia z płytami indukcyjnymi, ten sam symbol możemy znaleźć również na opakowaniach samych płyt indukcyjnych.

A jak sprawdzić naczynie, gdy nie mamy już opakowania do niego, a na samym garnku lub patelni nie są naniesione żadne symbole? Można posłużyć się bardzo prostym testem. Wystarczy użyć dowolnego magnesu i sprawdzić, czy przywiera on do dna interesującego nas naczynia. Dodatkowo dno naczynia musi być idealnie płaskie. Jeżeli oba warunki (magnes i płaskość) są spełnione, to najprawdopodobniej garnek czy patelnia będzie działać z płytą indukcyjną. Jeżeli jeszcze nie mamy zestawu naczyń, to najlepszym wyborem - o ile planujemy zakup płyty indukcyjnej - są garnki i patelnie wykonane ze stali ferromagnetycznej, jednak są one dość drogie w stosunku do innych rodzajów naczyń do gotowania. Alternatywą mogą być garnki i patelnie wykonane ze stali szlachetnej wyposażone w wielowarstwowe dno. Również żeliwne patelnie oraz emaliowane stalowe garnki powinny się sprawdzać na płytach indukcyjnych.

Czasem można spotkać się z opiniami, że płyty indukcyjne są szkodliwe do zdrowia. To nieprawda - pole magnetyczne nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowych przedstawicieli homo sapiens, a także zwierząt domowych (oczywiście należy uważać na ciepło, ale ta uwaga dotyczy każdego typu kuchenek). Jednak nie poleca się tego typu płyt osobom z rozrusznikiem serca, należy też uważać, by w pobliżu kuchenki indukcyjnej (czy na niej) nie kłaść namagnesowanych przedmiotów, np. kart płatniczych z paskiem magnetycznym - może to spowodować ich uszkodzenie. Zapraszamy do naszego zestawienia pięciu najpopularniejszych płyt indukcyjnych.

Najpopularniejsze płyty indukcyjne - Bosch PVS651FC1E

Bosch PVS651FC1E

Płyta indukcyjna Bosch PVS651FC1E wyposażona w dodatkową moc w postaci funkcji PowerBoost, dzięki której nasza potrawa może być gotowa w znacznie krótszym czasie. Posiada intuicyjny panel sterowania, gwarantujący prostą obsługę. Za jego pomocą możemy indywidualnie wybrać strefy gotowania, a także ustawić odpowiedni poziom mocy. Płytę wyposażono również w blokadę przed zmianą ustawień. To dobre rozwiązanie szczególnie dla osób, które często płytę wykorzystują na przykład do trzymania przyborów kuchennych czy przygotowywania produktów do gotującej się potrawy. Oprócz tego posiada także blokadę przed dziećmi. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że płyta indykcyjna nie zostanie przypadkowo uruchomiona przez dziecko.

 

Najpopularniejsze płyty indukcyjne - Electrolux EHH16340FK

Electrolux EHH16340FK

Bezramkowa płyta indukcyjna Electrolux EHH16340FK, oferująca proste i intuicyjne sterowanie dotykowe. Dużym atutem tego modelu jest wyposażenie go w specjalną funkcję, która odpowiada gotowaniu na „wolnym ogniu”. Automatycznie podgrzewa ona wybrane pole grzejne maksymalnie, by po danym czasie obniżyć moc do poziomu, który indywidualnie wybraliśmy. Jeżeli potrzebujesz przerwać proces gotowania, możesz skorzystać z funkcji Stop+Go. Po wznowieniu, płyta będzie w dalszym ciągu korzystać z parametrów przez nas ustawionych. Model ten oczywiście posiada również wbudowaną blokadę. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że urządzenie nie zostanie uruchomione w najmniej pożądanym momencie, na przykład przez Twoje dzieci. Dodatkowo oferuje również blokadę przed zmianą ustawień. Nie musisz martwić się, że przybory kuchenne czy inne produkty, które położysz na płycie, niekontrolowanie zmienią parametry gotowania.

 

Najpopularniejsze płyty indukcyjne - Electrolux EHL7640FOK

Electrolux EHL7640FOK

Bezramkowa płyta indukcyjna Electrolux EHL7640FOK, pozwalająca na gotowanie potraw w naczyniach o różnych wielkościach, jak i kształtach. Wystarczy postawić garnek tak, aby zakrywał jedno z oznaczeń. Jeżeli zależy Ci na czasie, możesz skorzystać z funkcji, która automatycznie zwiększa moc płyty grzejnej. Dzięki temu Twoja potrawa będzie gotowa znacznie szybciej. W momencie, gdy potrzebujemy jednak większego pola grzejnego, możemy wybrać tryb Bridge, który łączy dwa punkty w jedno. Dużym atutem tego modelu jest to, że producent wykorzystał specjalną technologię indukcyjną, dzięki której powierzchnia szkła ceramicznego nie staje się aż tak bardzo gorąca i tym samym, znacznie łatwiej usunąć z niej wszelkiego rodzaju zabrudzenia i rozpryski. Samo sterowanie jest bardzo proste. Na przykład do ustawienia odpowiedniej temperatury wystarczy skorzystać z obrotowo-suwakowego interfejsu.

 

Najpopularniejsze płyty indukcyjne - Amica PIT6541SU

Amica PIT6541SU

Płyta indukcyjna Amica PIT6541SU, oferująca cztery pola grzejne. Model ten został wyposażony w funkcję Bridge, która łączy dwa pola i dzięki temu możemy wykorzystywać do gotowania większe garnki. Jeżeli zależy Ci na czasie, wystarczy, że skorzystasz z trybu Power Booster, który automatycznie zwiększa moc grzania i tym samym nasza potrawa znacznie szybciej będzie gotowa, nie tracąc przy tym żadnych swoich wartości odżywczych. Dużym plusem tej płyty indukcyjnej marki Amica jest wskaźnik ciepła resztkowego. Wskaźnik gaśnie dopiero w momencie, gdy pole grzejne będzie chłodne. Produkt ten wyposażony został również w specjalny system automatycznego zagotowania. Został stworzony z myślą o gotowaniu na tak zwanym „wolnym ogniu”. Oczywiście pole indukcyjne Amica posiada także blokadę przed dziećmi. Ciekawostką są wbudowane w tę płytę programy niskotemperaturowe: 42°C (np. do szybkiego stopienia masła czy czekolady) oraz 70°C (do podgrzewania zup i sosów bez ich zagotowywania).

 

Najpopularniejsze płyty indukcyjne - Electrolux EHI6540FHK

Electrolux EHI6540FHK

Bezramkowa płyta indukcyjna Electrolux EHI6540FHK. Wyposażona została w specjalną technologię Hob2Hood, dzięki której płyta łączy się automatycznie z okapem, gdy tylko rozpoczynamy gotowanie. Ponadto posiada cztery pola grzejne, z czego dwa z nich możemy połączyć w jedno i wykorzystywać do gotowania w większym garnku. Płytę wyposażono również w funkcję Power Booster, która w sposób błyskawiczny rozpala wybrane pole. Moc grzania możemy oczywiście indywidualnie kontrolować. Płyta indukcyjna Electrolux EHI6540FHK posiada także funkcję Child Lock System. Dzięki niej możesz zablokować cały panel sterowania, by na przykład dzieci nie włączyły płyty w najmniej pożądanym momencie.

Waszym zdaniem

mia00

Jak to jest z garnkami pod indukcje? Jak rozpoznać, które się nadają? Z philipiaka ktoś z was używa pod płytę?

Marta Kowalewska00

Witam! Mia garnki marki Philipiak możesz stosować na każdym rodzaju płyt grzewczych, także na indukcyjnej. Nasz naczynia posiadają grube akutermiczne dno, które kumuluje i przenosi równomiernie ciepło na całe naczynie. Zachęcam do zapisania się na pokazy naszej marki, tak aby zapoznać się z funkcjami naszych naczyń.

Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK

jckarlo8900

Do indukcji to ja mogę polecić garnki KingHoff. Ja akurat używam takich i jestem z nich zadowolony http://takietanie.pl/prod-garnki/garnki-kinghoff-universal-16-ele-kh-4202-961e38232bc636a71755547b8da80eec.html

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.