Zasady urządzania kuchni

Wygodnie, funkcjonalnie i bezpiecznie

Agnieszka Serafinowicz
Zasady urządzania kuchni

Osoba przygotowująca w domu codzienne posiłki spędza w kuchni sporo czasu. Warto zadbać nie tylko o to, by pomieszczenie, w którym przebywa było ładne, ale również by wykonywanie powszednich monotonnych czynności maksymalnie uprościć zachowując wszystkie zasady bezpieczeństwa. Pomoże w tym prawidłowe rozmieszczenie sprzętów kuchennych i oświetlenia.

4

Zasady urządzania funkcjonalnej kuchni

Kuchnia to jedno z głównych pomieszczeń w domu; bez niej, albo choćby bez niewielkiego aneksu kuchennego nie sposób się obejść. Modnie otwarta na salon lub połączona z jadalnią stanowi miejsce spotkań nie tylko domowników. To, że kuchnia odgrywa rolę nie tylko pomieszczenia do przyrządzania posiłków, ale także często jednocześnie pełni funkcje reprezentacyjne powoduje, że na jej urządzenie poświęcamy wiele czasu i środków, skupiając się jednak głównie na jej walorach estetycznych.

Poradnik - zasady urzadzania kuchni

Nie ma w tym nic złego, pod warunkiem, że zadbamy również o to, by była funkcjonalna. Dobrze zaplanowane pomieszczenie wpływa również na bezpieczeństwo oraz wygodę wszystkich domowników.

Zasadą urządzania funkcjonalnej kuchni jest tworzenie tzw. ciągów roboczych. Nazwa może nie jest zbyt ładna, ale za to doskonale odzwierciedla szereg wielokrotnie powtarzanych, cyklicznych czynności, które codziennie trzeba wykonać: po przyjściu do domu wypakowujemy zakupy i rozmieszczamy je w odpowiednich szafkach i lodówce, na właściwych półkach, a w czasie przyrządzania posiłków wyjmujemy potrzebne produkty, myjemy je, obieramy, porcjujemy, umieszczamy w wybranym naczyniu i stawiamy na kuchence lub w piekarniku.

Aby kuchnia była w pełni funkcjonalna, rozmieszczenie kuchennych sprzętów powinno odzwierciedlać kolejność wykonywani tych czynności w jednym ciągu albo zamknąć się w odpowiedniej wielkości trójkąt , którego wierzchołki będą stanowiły lodówka, zlewozmywak i kuchenka, co osobie przygotowującej posiłek dodatkowo oszczędzi wykonywania zbędnych kroków.

Waszym zdaniem

zen801000

Bardzo dobry poradnik! Wreszcie jakieś konkretne zasady zamiast roztkliwiających się peanów na cześć jedynie słusznej firmy.

peem300

~peem31 Pani Agnieszko Serafinowicz, napisała Pani "artykuł" na cztery podstrony, a ja Pani podpowiem, jak te bzdury streścić w jednym zdaniu. Oto ono: "Aby kuchnia była wygodna, funkcjonalna i bezpieczna należy dysponować pomieszczeniem o powierzchni co najmniej 20 metrów kwadratowych i kwotą co najmniej pięćdziesięciu tysięcy złotych". Tak wygląda "tajemnica" dobrej kuchni.

slawni.wegetarianie00

Taka kuchnia tylko bezmięsna lub smród w całym domu:)jako wegetarianin unikam trupiego zapachu cmentarza na talerzu i w żołądku 99% chorób zatruć dziwię się ludziom jedzącym mięso!

kayron00

Zgadzam się z przedmówcą że kuchnia powinna być o powierzchni ok 20m kwadratowych, ale jaki kształt pomieszczenia i rozlokowanie otworów (okien, drzwi) jest najlepszy ? Kwadrat, prostokąt, a może kształt sierpu ? Sama powierzchnia pomieszczenia nie czyni jeszcze kuchni funkcjonalną, tak samo jak łazienki. ogólnie zaprojektowanie dobrej kuchni, rozpoczyna się już w fazie projektowania pomieszczeń w domu, mieszkaniu, a potem sztuką jest rozlokowanie mediów, wody, i prądu, żeby były tam gdzie trzeba.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.