10 rzeczy, które musicie wiedzieć o lodówkach

Lodówka bez tajemnic

Filip Dąb-Mirowski
10 rzeczy, które musicie wiedzieć o lodówkach

Co zrobić kiedy w lodówce zbiera się woda? Dlaczego nierówno chłodzi? Czemu należy ją regularnie rozmrażać? Co począć gdy wysiądzie w niej światło? Lodówki są w naszych domach już od kilku pokoleń z tego powodu wydaję nam się, że nie mają przed nami tajemnic. Dlatego kupując nową, nawet nie zaglądamy do instrukcji obsługi. Niesłusznie. Dowiedz się jak prawidłowo użytkować chłodziarkę oraz jak poradzić sobie z drobnymi usterkami.

0

Lodówka - rzecz obowiązkowa

Wierny Czytelnik naszych stron, z pewnością zauważył, że sporo piszemy o chłodziarkach (potocznie „lodówki”). Opowiadamy o krętych ścieżkach ich technologicznego rozwoju, sprawdzamy dostępne modele w naszych recenzjach i podpowiadamy na co zwracać uwagę rozważając zakup nowego. Jako jedno z absolutnie podstawowych urządzeń domowego AGD, lodówka cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Nie ma czemu się dziwić. Przecież prać można ręcznie, odkurzać zmiotką, ale mrozić i chłodzić z popsutą lodówką? Chyba tylko zimą, na parapecie. A wystarczy właściwe użytkowanie i trzymanie się kilku prostych zasad by chłodziarka pracowała bezawaryjnie przez długie lata.

Z kolei nie wszystko co bierzemy za usterkę, jest nią w istocie. Bywa, że są to zwyczajne symptomy pracy lodówki. Z kolei nie każda usterka, wymaga pomocy fachowca. Niektóre możemy usunąć samodzielnie.

Za przykład i ilustrację zmagań, posłuży nam chłodziarko-zamrażarka firmy Liebherr model CU-22210. Bez zbędnego wdawania się w niuanse konstrukcyjne, nakreślimy tylko podstawową zasadę działania, co pozwoli zrozumieć dlaczego podczas użytkowania powinniśmy trzymać się określonych reguł.

10 rzeczy, które musicie wiedzieć o lodówkachŹródło: www.liebherr.com

CU-22210 to chłodziarko-zamrażarka sprężarkowa, czyli typ najbardziej rozpowszechniony w naszych kuchniach (innym typem, stosowanym najczęściej w małych modelach są chłodziarki absorpcyjne). W układzie krąży tzw. czynnik chłodzący. Czynnik zostaje podgrzany w parowniku, wrze odbierając ciepło. Następnie jest sprężany i z parownika trafia do skraplacza. W stanie ciekłym trafia do elementu dławiącego. Tam, część czynnika odparowuje, przez co pozostała ciecz zostaje schłodzona. Zimny trafia do parownika i wszystko zaczyna się od początku. Typowy układ zamknięty i to dlatego lodówki się z zewnątrz nagrzewają, by od środka chłodzić. Chłodziwem jest we wspomnianej przykładowej lodówce jest R600a – czyli izobutan, znacznie mniej szkodliwy dla środowiska niż osławiony freon (już dziś niestosowany), ale równie łatwopalny.

W tym konkretnym modelu, mamy dwie komory – chłodzącą (większą) i mrożącą (mniejszą). Jeden agregat i jeden termostat. Oznacza to, że w komorze chłodzącej temperatura jest regulowana, a w mrożącej – stała. Inne modele mogą posiadać tylko jedną komorę z dobudowanym niewielkim zamrażalnikiem, albo komorę niskich temperatur. Droższe urządzenia mają dwa niezależne agregaty i termostaty. Praktycznie w każdym produkowanym obecnie modelu, komora chłodzenia wyposażona jest w system automatycznego rozmrażania, ale więcej o tym w dalszej części artykułu.

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.

Testy produktów

więcej testów

Najczęściej poszukiwane