Blendery ręczne – poradnik

Jaki blender kupić?

Magdalena Seweryn
Blendery ręczne – poradnik

Nadchodzą święta. To nie tylko czas spotkań z rodziną, prezentów i usprawiedliwionego lenistwa. Dla wielu to wizja godzin spędzonych w kuchni. Wiadomo, że każda pomoc w trakcie przygotowań do przyjęcia gości jest nieoceniona. Dzisiaj przedstawiamy Wam krótki przewodnik, który powie, jaki blender do świątecznej (i nie tylko) kuchni kupić i na co szczególnie zwrócić uwagę, wybierając taki sprzęt.

0

Nadchodzą święta. To nie tylko czas spotkań z rodziną, prezentów i usprawiedliwionego lenistwa. Dla wielu to wizja godzin spędzonych w kuchni. Wiadomo, że każda pomoc w trakcie przygotowań do przyjęcia gości jest nieoceniona. Dzisiaj przedstawiamy Wam krótki przewodnik, który powie, jaki blender do świątecznej (i nie tylko) kuchni kupić i na co szczególnie zwrócić uwagę, wybierając taki sprzęt.

Co znajdziemy w sklepach?

Na półkach sklepowych można znaleźć dwa rodzaje blenderów:

- stojące:

Poradnik 1

- ręczne:

poradnik 2


Te pierwsze mają dość ograniczone zastosowania: służą głównie do przygotowywania koktajli na bazie owoców i mleka, ewentualnie do kruszenia lodu. Wyposażone są w dzbanki (zazwyczaj wykonane ze szkła) o pojemności 1–2 l. Kosztują 100–500 zł.

Ten tekst poświęcimy blenderom ręcznym, które – w zależności od liczby akcesoriów – mają wiele funkcji dodatkowych, takich jak siekanie, rozdrabnianie i ubijanie piany.

Niemalże każdy producent kuchennego AGD ma w swojej ofercie blender ręczny, wybór jest zatem bardzo duży. Ceny tych urządzeń zaczynają się już od 40–50 zł, a sięgają nawet 700 zł.

Akcesoria dodatkowe

Wiele blenderów sprzedawanych jest w wersji podstawowej, czyli jedynie z końcówką miksującą, ewentualnie są wyposażone w pojemnik służący do miksowania. Te urządzenia są najtańsze, ale mają podstawową wadę: tylko jedną funkcję. Jeżeli w domu są już inne sprzęty, które umożliwiają na przykład ubijanie piany lub siekanie (cebuli, czosnku, ziół), taki model powinien wystarczyć. Świetnie sprawdzi się w miksowaniu składników na zupę krem, przygotowywaniu posiłków dla dzieci czy sosów.

Jeżeli jednak sprzęt ma umożliwić wykonywanie dodatkowych czynności, warto przyjrzeć się akcesoriom, które oferują producenci, oraz ich funkcjom. Wśród takich dodatków można znaleźć:

- końcówki do ubijania piany:

Blendery ręczne. Poradnik.


- rozdrabniacze – dodatkowe pojemniki z ostrzami miksującymi, dzięki którym można produkty posiekać (bardzo drobno) lub zmiksować. Rozdrabniacze są różnej pojemności, czasem do zestawu dołączone są dwa, mniejszy i większy:

Blendery ręczne. Poradnik.


- malaksery – większe przystawki, które mogą być dodatkowo wyposażone w tarcze umożliwiające szatkowanie, siekanie, a nawet wyrabianie ciasta, często z popychaczem ułatwiającym pracę:

poradnik 3


- pojemniki do miksowania – zazwyczaj wąskie, o niedużej pojemności, często wyposażone w pokrywkę, która ułatwia przechowywanie przygotowanego jedzenia w lodówce:

Blendery ręczne. Poradnik.

- dzbanki – o różnej pojemności, służące do przechowywania płynnych produktów, często z pokrywką:

Blendery ręczne. Poradnik.

Czy większa liczba dodatków oznacza, że produkt jest lepszy? Niekoniecznie, warto też zwrócić uwagę na inne atrybuty, o których napiszemy później. Jednak ktoś, komu brakuje dzbanka, malaksera czy trzepaczki do piany, powinien zwrócić uwagę na produkt, który ma wybrany dodatek w zestawie.

Istotna może się też okazać możliwość montażu urządzenia na ścianie. Nie wszystkie blendery są wyposażone w takie uchwyty – kto ma do tego warunki i chciałby mieć swojego kuchennego pomocnika zawsze pod ręką, niech się upewni, czy producent dołączył to akcesorium.

Blendery ręczne. Poradnik.

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.