Co do lodówki?

Marek Kowalski
Co do lodówki?

Co należy umieszczać w lodówce? Jeżeli uważasz, że to pytanie nie ma sensu, to... najprawdopodobniej robisz to źle. Pytanie tylko na pozór jest banalne. W istocie w bardzo wielu domach żywność nie jest przechowywana w lodówce prawidłowo. Wiele osób nie wykorzystuje też potencjału i funkcji posiadanych urządzeń, które często wyposażane są w specjalne akcesoria i dodatki przeznaczone do specyficznych rodzajów artykułów żywnościowych. Nieprawidłowe umieszczenie żywności w lodówce to marnowanie żywności i energii - urządzenie nie pracuje efektywnie, żywność przechowywana jest krócej, niż w sytuacji, gdyby była przechowywana prawidłowo, na dodatek często do lodówki chowane są artykuły, które zasadniczo nie powinny się w niej znaleźć. 

0

Bardzo wiele porad, które możemy znaleźć w internecie sugeruje sztywne zasady układania żywności w lodówce, np. z pewnością poszukując stosownych informacji niejednokrotnie można zauważyć informacje w stylu "dolna półka nad szufladą na owoce i warzywa to najzimniejsze miejsce w lodówce, jest tam tylko 2 st. C - tam powinieneś przechowywać świeże mięso i ryby, zachowają one długo świeżość" itp. itd. Świetnie, tyle że tego typu porady są... złe. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że faktyczna temperatura utrzymywana we wnętrzu chłodziarki zależy przede wszystkim od użytkownika - w końcu to ty ustawiasz parametry robocze lodówki, prawda? Po drugie - ustalanie z góry, która półka jest do czego jest również błędne, bo w rzeczywistości zależy to od danego modelu lodówki. W toku przeprowadzanych przez nas testów spotykaliśmy modele, które np. wcale nie miały na samym dole komory chłodziarki pojemnika na owoce i warzywa - owszem w większości modeli właśnie w tym miejscu znajdziemy szuflady na świeże produkty pochodzenia roślinnego, ale nie jest to sztywną regułą zatem nie powinno się stosować sztywnych porad.

Ponadto wiele współczesnych modeli oferuje specjalne miejsca, które zapewniają optymalne warunki chłodnicze dla specyficznego rodzaju pożywienia i ich lokalizacja w komorze chłodziarki zależy w praktyce od wzornictwa zastosowanego przez danego producenta. Dlatego właśnie w tym poradniku zajęliśmy się pytaniem co powinno się znajdować w lodówce, a nie, gdzie dokładnie przechowywać konkretne rodzaje artykułów spożywczych, gdyż to zależy od konkretnego, posiadanego modelu lodówki i funkcjonalności urządzenia.

 Komory.swiezosci

Żeby nie być gołosłownym, na powyższym zdjęciu przykład pokazujący, że cytowana wyżej "porada z internetu" jest cokolwiek bez sensu. Jak widać w tym modelu lodówki na samym dole komory chłodziarki wcale nie ma miejsca na owoce i warzywa (jest to model LG GBB530PZQFE, zainteresowanych dokładnym testem i opisem tego modelu odsyłamy do stosownego artykułu), mało tego mamy tu do czynienia ze specjalną komorą, w której warunki chłodnicze są odmienne niż w "otwartej" części chłodziarki - akurat w tym przypadku jest to tzw. komora świeżości, w której panuje temperatura bliska zeru st. C (ale nie ujemna) - rozwiązanie to jest przeznaczone do przechowywania żywności świeżej pochodzenia zwierzęcego (surowe mięso, drób, ryby itp.), pozwala ono wydłużyć czas przechowywania niepreparowanej żywności, bez konieczności jej mrożenia i późniejszego rozmrażania, gdyż niższa temperatura skutecznie hamuje działanie litycznych enzymów (wywołujących tzw. autolizę, czyli proces rozpadu komórek, inaczej mówiąc: rozkład) oraz blokuje rozwój drobnoustrojów. Oczywiście rozwiązanie to nie zastępuje w żadnym razie zamrażarki, ale pozwala wydłużyć czas potrzebny na przygotowanie pożywienia z niemrożonych, świeżych składników. 

Co zatem powinno, a co nie powinno się znaleźć w lodówce? Poniżej lista:

  • Przygotowane pożywienie takie jak sałatki czy surówki, jeżeli nie jest od razu podawane, powinno trafić do lodówki
  • Nieskończone pożywienie preparowane - mówiąc wprost, niedojedzony obiadek, czy pizza również powinny trafić do lodówki i to możliwie natychmiast po ostygnięciu (absolutnie nie należy umieszczać w lodówce rzeczy gorących!). Pozostawienie takich rzeczy "na wierzchu" przez czas dłuższy niż 3-4 godziny powoduje, że w pożywieniu rozwinie się już na tyle pokaźna ilość bakterii, iż może to po prostu zaszkodzić.
  • Świeże warzywa takie jak: pomidory, ogórki, cukinia czy papryka przechowywane w lodówce tracą swoje walory odżywcze; wyjątkiem jest sytuacja, gdy lodówka jest wyposażona w specjalną komorę o wyższej temperaturze i wilgotności niż reszta chłodziarki - tego typu miejsce jak najbardziej może być wykorzystane do przechowywania warzyw. Jeżeli jednak nasza lodówka czegoś takiego nie ma, lepiej warzywa przechowywać poza nią - wszak na straganie, czy w sklepie, też nie są w lodówce, prawda? Uwaga - nie dotyczy to warzyw przekrojonych!
  • Przekrojone owoce i warzywa (wszystkie) bezwzględnie powinny trafiać do lodówki.
  • Marchew, pietruszka (korzeń), cebula, seler czy czosnek są odporne na niskie temperatury, wolniej w lodówce więdną i jak najbardziej powinny do niej trafić.
  • Ziemniaki zdecydowanie nie powinny być przechowywane w lodówce, lecz w chłodnym, zacienionym miejscu poza nią.
  • Sałata, seler naciowy, koper, nać pietruszki, szczypior - trzymamy w lodówce, luzem, bez folii
  • Świeże owoce, gruszki, jabłka, owoce tropikalne takie jak ananas, mango, awokado, banany czy cytrusy lepiej przechowywać poza lodówką (oczywiście nie dotyczy to owoców przekrojonych, obranych itp.).
  • Chleb; wiele osób chowa pieczywo do lodówki, a to błąd, szczególnie w nowoczesnych lodówkach z systemami odszraniającymi i wymuszonym obiegiem powietrza (No Frost, Total No Frost itp.), w lodówce chleb wyschnie szybciej niż poza nią. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy np. zakupiliśmy większą ilość pieczywa (większa impreza, kilkudniowe świętowanie itp.) i chcemy zachować świeżość części kupionej partii - wtedy należy część zakupinego pieczywa schować do zamrażarki, ale należy to zrobić możliwie jak najszybciej (gdy pieczywo jest najświeższe) oczywiście pakując pieczywo; dzięki temu np. na drugi dzień świąt wyjmiemy z zamrażarki bochenek i będziemy mieli po rozmrożeniu świeże pieczywo.
  • Oleje, oliwa z oliwek - trzymamy poza lodówką, jednak jest pewien wyjątek - olej lniany - ten trzymany poza lodówką podlega utlenianiu szybciej niż inne i znacznie szybciej zjełczeje
  • Nieotwarte (słowo klucz!) konserwy wszelkiego typu, majonezy, ketchupy itp. - dopóki nie są otwarte, nie ma sensu ich trzymać w lodówce, w sklepach też ich przecież nie znajdziemy na ladach chłodniczych, sytuacja zmienia się po otwarciu - wtedy powinny trafić do lodówki.
  • Oczywiście do lodówki powinien również trafić nabiał, czyli sery wszelkiego typu, jajka (ale nigdy obok serów i innej świeżej żywności - niemyte jajka przechowujemy w dostosowanych do tego pojemnikach znajdujących się zwykle w każdej lodówce).
  • Surowe mięso, ryby, drób - obowiązkowo w lodówce, jeżeli planujemy je przyrządzić możliwie szybko (do 2 dni) to w chłodziarce, jeżeli mają wytrwać dłużej - mrozimy.
  • Wędliny, pasztety, przetwory rybne itp. - oczywiście również obowiązkowo do lodówki.
  • Miód - wiele osób również go chowa do lodówki - zupełnie niepotrzebnie, tylko się krystalizuje. W zupełności mu wystarczy chłodna szafka w ocienionym miejscu.
  • Otwarte (słowo klucz!) napoje, soki itp. - obowiązkowo do lodówki

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.