Ekspresy do kawy - automatyczne, kolbowe, przelewowe - co powinieneś wiedzieć

Elementarz kawosza

Marek Kowalski
Ekspresy do kawy - automatyczne, kolbowe, przelewowe - co powinieneś wiedzieć

Ekspresy do kawy to sprzęt niezbędny w domu prawdziwego kawosza. Automatyczne ekspresy to najbardziej zaawansowane na rynku urządzenia do przygotowywania różnorodnych napojów kawowych, które możemy konsumować w domowych pieleszach. W naszym poradniku zamierzamy przekazać Wam szczyptę przydatnej, praktycznej wiedzy dotyczącej różnego typu ekspresów. Przyda się ona zarówno tym, którzy nad zakupem tego typu sprzętu dopiero się zastanawiają, jak i już korzystającym z automatycznego, kolbowego lub przelewowego ekspresu do kawy.

0

Ekspresy do kawy - A jak automatyczny ekspres

Automatyczny-ekspres-do-kawyAutomatyczny ekspres do kawy - źródło: shutterstock

Automatyczne ekspresy do kawy są najbardziej zaawansowanymi na rynku urządzeniami spośród wszystkich rodzajów ekspresów dostępnych dla indywidualnego odbiorcy (w sensie: do zastosowań w domu). W zasadzie wszystko robią za nas - mielą ziarna kawy, parzą kawę, a dodatkowo - w przypadku modeli wyposażonych w system spieniania mleka - tworzą mleczną piankę. Ekspresy automatyczne wyróżniają się spośród wszystkich typów ekspresów najbogatszą paletą dostępnych napojów, które za ich pomocą można przyrządzić. Nie sposób pominąć również elastyczności ustawień. Niezależnie od ilości zaprogramowanych przepisów na różne rodzaje napojów, każdy użytkownik może dowolnie modyfikować proporcje składników w każdym programie. Są to również najdroższe urządzenia do parzenia kawy, jakie może nabyć indywidualny odbiorca. Ich ceny wahają się od ok. 1200 zł do ponad 7000 zł. 

Ekspresy do kawy - B jak blok zaparzający…

blok

Blok zaparzający to podstawowy element każdego ekspresu. To do niego trafia świeżo zmielona kawa przez wbudowany w urządzenie młynek oraz podgrzana przez termoblok woda. Blok zaparzający w dobrym ekspresie powinien mieć kompaktowe rozmiary jak również dostę do niego powinien być ułatwiony. Dlaczego ważny jest łatwy dostęp? Po prostu aby utrzymać ekspres w dobrej kondycji, co jakiś czas należy ów blok czyścić.

Ekspresy do kawy - C jak czekolada

czekolada

Wśród amatorów dobrej kawy nie brakuje łasuchów, którzy czasem zamiast kawy wolą sięgnąć po pyszną, gorącą czekoladę. Teoretycznie aby ją przyrządzić wystarczy zmieszać gorące mleko z czekoladą w proszku. Jednak i w tym zakresie pomocne mogą okazać się niektóre modele ekspresów do kawy. Na przykład modele PrimaDonna Exclusive oraz PrimaDonna Elite (ECAM 650.75.MS) są wyposażone w specjalną funkcję przygotowywania gorącej czekolady (chyba jako jedyne spośród ekspresów dostępnych na polskim rynku - jeżeli jesteśmy w błędzie prosimy, poprawcie nas w komentarzach pod artykułem). Na wyposażeniu tych ekspresów znajduje się specjalne naczynie - dzbanek z mieszalnikiem. Wystarczy do niego wlać mleko, dosypać ulubionej czekolady, a następnie ustawić odpowiadającą nam konsystencję ulubionego napoju. W ten sposób otrzymamy nie zwykłe mleko o smaku czekolady, lecz prawdziwie gęstą czekoladę, jak w najlepszej kawiarni.

Ekspresy do kawy - D jak design

design

Chyba dla każdego jest oczywiste, że automatyczny ekspres do kawy jest uznawany w Polsce za dość luksusowe wyposażenie kuchni. Nic zatem dziwnego, że osoby, które zdecydują się na uszczuplenie portfela o znaczną kwotę celem nabycia rzeczonego urządzenia, zwracają uwagę nie tylko na funkcjonalność wypatrzonego modelu, ale i jego design. Wzornictwo ekspresów jest bardzo często wyszukane, nieszablonowe i kojarzące się z luksusem. Najlepszej jakości tworzywa, błyszcząca stal nierdzewna, czy urządzenia o krzykliwej, kolorowej stylistyce, albo - dla odmiany - te charakteryzujące się bardzo klasycznym wzornictwem. Jesteśmy pewni, że dobierając ekspres do własnego domu/mieszkania, znajdziecie egzemplarz idealnie pasujących do waszych wnętrz. Możemy jedynie podpowiedzieć, że eksperci od stylistyki wnętrz i wzornictwa przemysłowego są zgodni co do tego, że najbardziej elegancko prezentują się ekspresy wykonane ze stali nierdzewnej. Ponadto takie urządzenia będą pasować praktycznie do każdego rodzaju wnętrza.

Ekspresy do kawy - E jak espresso

espresso

Espresso to nie tylko jeden z najpopularniejszych sposobów picia kawy (nie jest to jakiś specjalny rodzaj kawy jak sądzą niektórzy!), ale również fundament bardzo wielu napojów kawowych. Po raz pierwszy klasyczne espresso zostało zaprezentowane szerokiej publiczności podczas światowej wystawy w Mediolanie w 1906 roku - 110 lat temu! Jak wspomnieliśmy, klasyczne espresso jest podstawą wszystkich kompozycji kaw mlecznych. Niezależnie od tego, czy lubisz kremowe cappuccino, latte macchiato czy delikatne caffe latte, podstawowym składnikiem każdego z tych napojów jest właśnie espresso. 

Ekspresy do kawy - G jak gust…

gust

…lub też dopasowanie do preferencji pijącego. Najbardziej zaawansowane ekspresy oferują szeroką paletę gotowych przepisów kawowych. Im więcej gotowych przepisów jest dostępnych w menu wbudowanym w konkretny ekspres, tym łatwiej można dopasować kawę do naszych osobistych upodobań. Nie zawsze przecież mamy ochotę na mocne espresso. W niektórych modelach ekspresów mamy możliwość modyfikację przepisów poprzez zmianę mocy naparu, temperatury kawy, objętości kawy i mleka. Najlepsze i najbardziej funkcjonalne z automatycznych ekspresów do kawy oferują również możliwość samodzielnego tworzenia własnych receptur na ulubione napoje kawowe czy mleczne, a następnie ich zapis w pamięci urządzenia - dzięki takiemu rozwiązaniu za każdym razem szybko przygotujemy napój, na jaki akurat mamy ochotę.

Ekspresy do kawy - H jak higiena

higiena

Ekspres, zwłaszcza ten automatyczny, to szalenie wygodny sposób przyrządzania różnych rodzajów napojów kawowych. Jednak urządzenie to również trzeba czyścić! Łatwy dostęp do wnętrza ekspresu gwarantuje higieniczne użytkowanie i pewność długoletniej pracy maszyny. Dzięki temu nie narażamy się na dodatkowe koszty związane z okresowymi przeglądami, czy zakupem specjalistycznych środków konserwacyjnych. Szczególnej dbałości wymaga system mleczny, dlatego warto zwrócić uwagę, by karafka na mleko z ewentualnym systemem spieniania składała się z niewielkiej liczby elementów, które będzie można czyścić np. w zmywarce (zwracamy na to uwagę, gdyż nie w każdym ekspresie jego zmywalne części można myć w zmywarkach!) Bardzo dużym ułatwieniem są również funkcje automatycznego czyszczenia dysz ekspresu czy dysz przez które przepływa spienianie mleko. Pod tym względem najlepiej wypadają systemy mleczne podłączane bezpośrednio do ekspresu (bez udziału długich, gumowych rurek, które się często zapychają a ich mycie jest kłopotliwe.

Ekspresy do kawy - I jak interfejs

Ekspres do kawy powinien być urządzeniem możliwie jak najprostszym w obsłudze, dotyczy to przede wszystkim ekspresów automatycznych - najdroższego segmentu wśród urządzeń do przygotowywania napojów kawowych.

interfejs-01

Większość automatycznych ekspresów ma interfejs składający się z zestawu przycisków, z których każdy odpowiada np. za konkretny rodzaj kawy. Tak np. jest w przypadku widocznych na powyższej fotografii ekspresów należącej do koncernu Philips marki Saeco (po lewej dwa modele PicoBaristo, po prawej bardziej zaawansowany i sterowany również za pomocą smartfonu lub tabletu model GranBaristo Avanti Bluetooth).

interfejs-02

Z kolei inni producenci, nawiązując do coraz powszechniej wykorzystywanych ekranów dotykowych (smartfony, tablety, automatyka domowa, elektronika samochodowa itp.) adaptują interfejsy dotykowe również w swoich produktach. Na powyższej fotografii doskonały przykład ilustrujący ten trend - ekspres automatyczny DeLonghi PrimaDonna Elite (ECAM 65.55.MS) z widocznym kolorowym, ciekłokrystalicznym ekranem dotykowym, za pośrednictwem którego nie tylko możemy wybrać ulubiony napój, ale od razu też widzimy co wybieramy. Również w tym ekspresie użytkownik może zdalnie sterować funkcjami urządzenia za pomocą dedykowanej aplikacji mobilnej zainstalowanej na smartfonie lub tablecie.

interfejs-03

Aplikacje mobilne obsługujące wybrane modele ekspresów uzupełniają funkcjonalność samych urządzeń poprzez możliwość zaprogramowania np. serii konkretnych rodzajów kaw dla siebie i zaproszonych przyjaciół. Użytkownik programu może również za jego pośrednictwem wygodnie dopasować poszczególne składniki kawowego napoju, ich moc, ilość itp. Na powyższej ilustracji zainstalowana na iPadzie aplikacja współpracująca z ekspresami Saeco.

interfejs-04-primadonna-elite-delonghi-coffee-link

A tak dla odmiany prezentuje się dostępna w Google Play bezpłatna aplikacja DeLonghi Coffe Link, współpracująca ze wspomnianym już ekspresem automatycznym DeLonghi PrimaDonna Elite. Warto podkreślić, że zainstalowany na smartfonie program nie tylko umożliwi nam zdalne uruchomienie wybranego programu przyrządzania kawy, ale też znacznie poszerzy nasze kawowe horyzonty dzięki licznym przewodnikom i ciekawostkom wbudowanym w aplikację. Aż chce się zanurzyć w lekturze popijając pyszną kawę.

Ekspresy do kawy - J jak jakość

jakość

Nawet najlepszy automatyczny ekspres do kawy nie przyrządzi dobrej kawy, jeżeli do pojemnika w urządzeniu nasypiemy podłej jakości ziarna. Generalnie na świecie powszechne są jedynie dwa podstawowe gatunki kawy: Arabica oraz Robusta. Z tego ten pierwszy jest znacznie popularniejszy. Błędnie sądzi się, że Arabica pochodzi z gór w Jemenie, na półwyspie arabskim (stąd nazwa, nieprawdaż?). To jednak nieprawda. Co gorsza ten błąd jest powielany przez wiele serwisów ponoć specjalizujących się w kawie. Tymczasem ojczyzną gatunku znanego dziś pod nazwą Arabica jest... Wyżyna Abisyńska w Etiopii, skąd kawa trafiła później na półwysep Arabski. Arabica jest uznawana za najbardziej szlachetny gatunek kawy, jest także odmianą najbardziej opłacalną ekonomicznie (dającą największe zbiory). Dziś Arabica uprawiana jest w bardzo wielu krajach położonych pomiędzy zwrotnikiem Raka a zwrotnikiem Koziorożca, gdzie panują najbardziej dogodne warunki dla rozwoju tych roślin. Najdroższą i najbardziej szlachetną, czy też luksusową odmianą Arabiki jest - nie, nie Kopi Luvak (ziarna wydobywane z odchodów łaskuna muzanga), lecz rosnąca tylko w jednym miejscu na świecie Arabica Jamajka Blue Mountain. Z - jak się łatwo domyśleć - gór Błękitnych na Jamajce. Ograniczona powierzchnia uprawy siłą rzeczy ogranicza podaż tych ziaren rosnących w unikalnych warunkach klimatycznych. Z kolei Robusta to kawa o bardziej ostrym i gorzkawym posmaku, jej ziarna są mniejsze i bardziej okrągłe. O ile Arabikę odkryto jeszcze w I wieku przed naszą erą, to Robustę odkryto bardzo późno - w XIX wieku. Ziarno Robusty ma znacznie więcej kofeiny niż jakakolwiek odmiana Arabiki, dlatego też mieszanki oparte na kawie Robusta są zdecydowanie bardziej pobudzające. Robusta również pochodzi z Afryki, choć obecnie jej największe uprawy zlokalizowane sa w Wietnamie.

K jak kolbowy ekspres

kolbowy-ekspres-DeLonghi-EC-680-M

Ekspresy kolbowe plasują się na średniej półce cenowej – powyżej kapsułkowych, lecz poniżej automatycznych. Wymagają włożenia więcej wysiłku w przygotowanie kawy niż pozostałe rodzaje urządzeń. Po pierwsze, ziarna trzeba zmielić w oddzielnym młynku. Po drugie, należy je ubić przy pomocy tampera i zamontować w ekspresie. Takie maszyny oferują ograniczony zestaw kaw możliwych do przygotowania. Niemniej za ich pomocą również uzyskamy napar przygotowany pod ciśnieniem.

L jak Latte Art

latte-art

Picie kawy to sztuka, jak mawiają niektórzy. My dodalibyśmy do tego jeszcze, że sztuką jest również jej zdobienie za pomocą mleka i pianki mlecznej. Na powyższych ilustracjach przykłady istnych dzieł sztuki namalowanych za pomocą pianki mlecznej, mleka i kawy. Aż żal wypijać taki napój :)

M jak mleko

mleko

Wbrew pozorom, z technicznego punktu widzenia to bardzo ważny element. Bez zachowania pewnych parametrów ciężko będzie przygotować idealną piankę mleczną. Najlepiej spienia się mleko schłodzone (najlepiej bezpośrednio wyjęte z lodówki), o zawartości tłuszczu 3,2%, ewentualnie 2% ale nie mniej!. Proporcje między ilością mlekiem i kawy oraz sposób podania mleka to jedne z głównych czynników rozróżniających poszczególne przepisy kawowe.

N jak napar

napar - ekspres przelewowy Zelmer CM1000X

Narodowy Instytut Włoskiego Espresso uznał, że perfekcyjne espresso uzyskamy z 7 gram świeżo palonych i odpowiednio zmielonych ziaren, które powinny być parzone przez 20-30 sekund pod ciśnieniem 9 barów, z wykorzystaniem wody o temperaturze 88-96°C. W ten sposób powinno powstać około 30 ml espresso i 3-4 mm tzw. cremy, charakterystycznej i uwielbianej przez wielu kawoszy pianki kawowej o aksamitnej konsystencji. Podpowiemy, że kolor i aromat cremy może fachowcowi zdradzić, z jakiej mieszanki został przygotowany napar. Z kolei za pomocą ekspresów przelewowych (takich jak np. widoczny na zdjęciu model Zelmer CM1000X nie przygotujemy naparu pod ciśnieniem, lecz zaparzymy tzw. kawę przelewową - to najpopularniejszy sposób parzenia kawy w Stanach Zjednoczonych.

O jak obsługa

obsluga

Wygodny dostęp do zbiornika na wodę czy też pojemnika na ziarna zapewni komfort użytkowania ekspresu na co dzień, dlatego też warto zwracać uwagę na takie detale przy wyborze modelu. Nie bez znaczenia będą również przezroczyste ścianki zbiornika oraz tacka ociekowa wyposażona w wysuwany wskaźnik poziomu wody, które znacznie ułatwiają kontrolę.

P jak podstawka na filiżanki

podstawka

Temperatura idealnego cappuccino waha się między 60 a 65°C. Woda, która służy do zaparzenia espresso powinna mieć natomiast od 88 do 96°C. Ważne, by gotowa kawa jak najdłużej utrzymała ciepło, w czym znacznie pomagają termiczne szklanki o podwójnych ściankach. Jeszcze lepiej, kiedy ekspres wyposażony jest w specjalną podstawkę, która podgrzeje filiżanki. Każdy detalista i miłośnik kawy wie, że właśnie w takich naczyniach powinno podawać się kawę. Jeśli spełnione będą wszystkie te warunki, nie będziemy musieli obawiać się, że nasze cappuccino szybko wystygnie.

R jak rozmiar

rozmiar

Najbardziej zaawansowane ekspresy zajmują zazwyczaj więcej miejsca, tymczasem dla wielu kawoszy stanowi to ograniczenie, gdyż nie dysponują wolną przestrzenią w kuchni. Na rynku można znaleźć jednak ekspresy o bardzo kompaktowej budowie. Na przykład widoczny na zdjęciu po lewej ekspres DeLonghi Dedica EC 680 ma tylko 15 cm szerokości - zmieści się zatem do każdej kuchni. Niewiele większy jest ekspres Zelmer ZCM2052b (w środku). Przy tych dwóch przelewowy Philips HD7762 (po prawej) to istny gigant, choć również nie jest szczególnie wielki.

S jak smartfon

smartfon

Odkąd na sklepowe półki trafił ekspres DeLonghi PrimaDonna Elite, smartfony mają całkiem sporo wspólnego z kawą, mogą bowiem służyć do jej przygotowania z dowolnego miejsca w domu. Użytkownicy tego modelu mają do dyspozycji dedykowaną aplikację mobilną Coffee Link, dostępną na urządzenia z systemem iOS i Android. Umożliwia ona między innymi zdalne ustawienia wszystkich parametrów urządzenia oraz stworzenie od podstaw własnych przepisów kawowych. Z aplikacji na smartfonie mogą również korzystać posiadacze ekspresów automatycznych Saeco GranBaristo Avanti z wbudowanym interfejsem Bluetooth.

T jak termoblok…

termoblok

…inaczej system grzewczy, odpowiada za podgrzanie wody do zaparzenia kawy oraz przygotowanie pary wodnej, niezbędnej do spienienia mleka. Do przygotowania pary wodnej termoblok rozgrzewa się do temperatury ok 120 st. C., natomiast optymalna temperatura parzenia kawy to 88-96 st. C. Jeśli ekspres ma tylko jeden termoblok to po przygotowaniu pianki mlecznej i mleka urządzenie musi się schłodzić do temperatury parzenia kawy, a więc samo przygotowanie napoju trwa dłużej.
Jeśli termoblok nie schłodzi się do 88-96 st. C, kawa będzie przepalona i gorzka w smaku. Z kolei zbyt niska temperatura parzenia sprawi, że kawa będzie kwaśna i rozwodniona. Idealnym rozwiązaniem jest zakup ekspresu wyposażonego w dwa niezależne systemy grzewcze, z których jeden odpowiada tylko za przygotowanie mleka i pianki, a drugi za kawę. W ten sposób będziemy mogli cieszyć perfekcyjnym smakiem naszej ulubionej kawy, nie czekając zbyt długo na jej przygotowanie.

Ż jak żarnowy młynek

zarnowy-mlynek

Młynki żarnowe - stalowe lub ceramiczne są w tej chwili montowane w zdecydowanej większości ekspresów. Choć oba rodzaje zapewniają optymalny proces mielenia kawy, przewagą młynków stalowych jest ich odporność na ewentualne uszkodzenia oraz precyzja mielenia, nawet po dłuższym czasie od zakupu. Z kolei producenci ekspresów wyposażonych w młynki ceramiczne zachwalają je argumentując, że przepalenie ziaren kawy na skutek mielenia jest w młynku ceramicznym praktycznie niemożliwe. Porównując parametry młynków w ekspresach automatycznych, warto zwrócić uwagę na zakres regulacji mielenia – im większy, tym łatwiej dostosować ustawienia do rodzaju ziaren i smak kawy do naszych preferencji. Wśród urządzeń dostępnych na rynku są takie wyposażone w młynki z nawet 13-stopniową regulacją mielenia. Warto zapamiętać, im grubiej zmielone ziarna, tym kawa będzie łagodniejsza w smaku, ale też i mniej aromatyczna. Drobno zmielone ziarna to bogaty aromat, smak i moc. Każdemu według potrzeb.

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.

Testy produktów

więcej testów

Najczęściej poszukiwane