Ekspresy do kawy dla każdego

Kawa z ekspresu jest smaczniejsza

Adam Kwiatkowski
Ekspresy do kawy dla każdego

Pobudza, jest zdrowa i smaczna. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez ulubionej kawy, a najlepszą kawę przygotowuje się z ekspresu ciśnieniowego. Przedstawiamy popularne wśród kupujących urządzenia. Zwracamy uwagę na ich zalety i możliwe trudności podczas użytkowania. 

7

Kawa nasza codzienna

Filiżanka z kawą wcześnie rano pomaga przygotować się do pracy większości dorosłych. Pobudzające działanie kofeiny to tylko połowa sukcesu tego napoju, ważny jest aromat, na który reagujemy wzmożoną pracą ślinianek i szybszym oddechem. Sposoby przygotowywania kawy różnią się, w zależności od regionu. Grecy, Turcy, mieszkańcy północnej części Afryki i zachodniego brzegu morza Czerwonego chętnie wykorzystują metalowe tygle, które są podgrzewane w naczyniu z bardzo gorącym piaskiem, albo bezpośrednio nad ogniem. Zagotowana kawa jest odstawiana na krótko a następnie ponownie doprowadzana do wrzenia. Na koniec do tygla wpuszcza się kilka kropel zimnej wody, która przyspiesza opadnięcie fusów. Gorący, mocno osłodzony napój jest podawany w miniaturowych filiżankach. Taki sposób przygotowania uwalnia do napoju dużo kofeiny.

Popularna w okresie PRL-u „kawa w szklance” była swobodną wariacją „tureckiej” kawy. Zwyczaj parzenia kawy w naczyniu, z którego się piło, przywędrował zza wschodniej granicy. Sposób został skutecznie wyparty przez kawę rozpuszczalną, ekspresy ciśnieniowe i przelewowe. Kawa z urządzenia przelewowego jest nadal popularna, szczególnie w USA i w Niemczech. Często bywa nazywana „brudną wodą” ma dużo kofeiny ale mało aromatu, który osadza się na filtrze. Kawy do parzenia w ekspresie przelewowym są grubo mielone, aby drobinki nie zatykały porów filtra.

Ekspresy ciśnieniowe zdobyły wielu zwolenników dzięki doskonałemu połączeniu aromatu i smaku kawy, którą przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Kolbowe ekspresy są nadal bardzo popularne, ale zastępują je automaty z wbudowanym młynkiem, które ograniczają interwencję użytkownika do kilku prostych czynności związanych z uzupełnienem kawy, wody i usunięciem sprasowanych fusów. Jeszcze prostsze w obsłudze są ekspresy kapsułkowe, w których użytkownik musi tylko wymienić kapsułę z kawą i czasami dolać wody do zbiornika.

Ekspresy ciśnieniowe parzą kawę, przeciskając wrzącą wodę pod ciśnieniem, od 4 do 25 bar. Najtańsze ekspresy ciśnieniowe posiadają zbiornik w którym ciśnienie zwiększane jest przez gotowanie wody, taką wodą są spłukiwane zmielone ziarna kawy. Bardziej skomplikowane ekspresy mają pompy doprowadzające wrzątek pod ciśnieniem do kolby z kawą. Większe ciśnienie pozwala na uzyskanie sztywnej pianki, zwanej crema. Dla wielu amatorów kawy jest to kwintesencja prawidłowo przygotowanego espresso.

W sklepach można znaleźć niedrogie, funkcjonalne urządzenia, jak i zautomatyzowane kombajny, którym nie potrzeba poświęcać wiele uwagi, bo kawę potrafią przygotować perfekcyjnie samodzielnie. Wybraliśmy kilka najpopularniejszych ekspresów. 

Waszym zdaniem

gagex12300

Trochę pijam kawy, przerabiałem też różne ekspresy.
Zabrakło przelewowych - jeśli dysponujemy dobrą kawą zaparzy całkiem dobrą kawę. Osobiście wolę ten typ ekspresów od wymienionych w artykule ekspresów niskociśnieniowych.
Klasyczny ekspres ciśnieniowy to bardzo dobra inwestycja - najlepiej jeśli ma się młynek, lub dostęp do dobrej kawy mielonej.
Automaty to już bardzo fajna rzecz. Nie ma nic lepszego niż świeżo zmielona, mocna kawa. Osobiście używam automatu De Longhi ESAM 2200 - parzy fantastyczną kawę, jest bardzo prosty w obsłudze i posiada coś o czym w artykule nie wspomniano - można dostosować ilość wody i zmielonej kawy, tzn. regulujemy ile wody i jak dużo kawy (mocna-słaba) zostanie użyte do parzenia. Bardzo popularny model, występujący w różnych odmianach. Można parzyć kawę wcześniej zmieloną, a także umyć cały aparat zaparzający.
Kapsułki można potraktować jako ciekawostkę, lub jako gadżet - kawy nie wychodzą może złe, jednak cena samych wkładów szybko rekompensuje producentowi niską cenę ekspresu.
I najważniejsze - ile osób, tyle smaków :)

piotrzz00

Ekspres do kawy zaniosłem do piwnicy, gdy kupiłem sobie kawiarkę do stawiania na gaz.

mi.ol00

Szkoda, że artykuł skończył się tam, gdzie dopiero zabawa w kawę się zaczyna! Dobry automat do kawy np. Jura czy Nivona to koszt przynajmniej 3-4 tyś. Potem idą półprofesjonalne ekspresy kolbowe + młynki a tu sam młynek potrafi kosztować 5 tyś. Generalnie fani dobrej kawy muszą liczyć się z kosztem rzędu 5-10 tyś. Dopiero wtedy mowa jest o prawdziwej kawie czyli takiej, jaką pije się w kawiarniach.

kuba guzowski00

Trzy istotne elementy przy dobrym espresso: 1. ziarno, 2. młynek, 3, ciśnienie. O wodzie nie wspomnę. Na ziarno nie ma tu miejsca żeby dyskutować, pozostaje ciśnienie. Większość przytaczanych ekspresów ma 15bar i to jest w zasadzie żart. Jedynie najwyższy Siemens ma 19 bar. Liczy się też przewód wody pod ciśnieniem - jeśli jest plastikowy, po krótkim czasie nie będzie trzymał ciśnienia, nawet tych 15bar.Większe ciśnienie dają kapsułkowe, ale tu zostaje się niewolnikiem dostawcy kapsułek, co jest nieakceptowalne. Krótko mówiąc, trzeba szykować mieszek z kasą. Albo iść do kawiarni, gdzie przewalą na ziarnie.

miltek00

A moim zdaniem najlepsza kawa jest jednak z tradycyjnego ekspresu przelewowego, możecie się śmiać, że to przeżytek, ale to co pije się z modnych obecnie kapsułek to moim zdaniem sama sztuczność. Owszem efektownie to wygląda, cena ekspresu niska, ale dla mnie to średnio prawdziwa kawa, ale co kto lubi. Ja osobiście zakupiłam jakiś rok temu ekspress przelewowy niemiecko-holenderskiej firmy Moccamaster. Najpierw koleżanka mi go polecała, ze taki super a potem zobaczyłam go na tvn style u Pani Gadżet ;). Stiwerdziłam, że się zainteresuje bo zarówno ja jak i mąż uwielbiamy dobrą kawkę, zwłaszcza rano przed pracą. Kasa wydana na ekspress moim zdaniem nie stracona. Kawa super, sprzęt śliczny. Mają duży wybór fajnych kolorów wiec jest to również fajna ozdoba w kuchni. Producent niby zapewnia, że ekspress ręcznie robiony z samych szlachetnych materiałów, bla bla bla. Nie wiem ile w tym prawdy, jednak napewno wiem, że kawa najlepsza na świecie!!! Polecam.

bartolszak00

Jakbym miał kupować ekspres dla siebie to chyba najbardziej skłaniałbym się do zakupu tego ciśnieniowego saeco, taka zgrabna, nieduża, wersja, idealna do domu, a niecały 1000zł za ekspres automatyczny to naprawdę dobra cena. Poza tym chyba nie ma lepszej kawy niż taka ze świeżo mielonych ziaren.

arti012300

Ceny ekspresów są nieźle napompowane przez producentów. Przecież nie od dziś wiadomo że tam żadnej technologi nie ma. Grupa grzewcza czyli boiler młynek i pompa. Więc koszty niedawno 3-5 tyś za ekspres to koszmar i naciąganie klientów.
Dzięki ekspresom kapsułkowym, drogie automaty musiały spaść z ceny i dobrze.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.

Testy produktów

więcej testów

Najczęściej poszukiwane