Espresso idealne

Kawa nasza codzienna, z automatu

Adam Kwiatkowski
Espresso idealne

Kawę można przygotowywać we włoskich kawiarkach, w których gotująca woda przemieszcza się przez filtr ze zmielonymi ziarnami. Amerykanie i Niemcy lubują się w kawie z ekspresu przelewowego – złośliwi nazywają ten roztwór „brudną wodą”. Jednak najwięcej smaku, aromatu i sztuki tkwi w espresso. Włoska kawa i jej różne odmiany wymagają dobrego, świeżo palonego ziarna kawy, młynka który rozgniecie ziarna i mechanizmu z filtrem, przez który przepuszczana jest gorąca woda pod dużym ciśnieniem. Pierwsze urządzenia do espresso wymagały postawienia zbiornika z wodą nad płomieniem. Zagotowana, bardzo niewielka porcja wody była przeciskana przez filtr z kawą. Do dziś jest to najpopularniejsza forma podawania kawy, w każdym, choć trochę cywilizowanym kraju, znajdzie się kawiarnia, w której podadzą nam taką kawę. Dzięki automatycznemu ekspresowi do kawy Panasonic NC-ZA 1H nie ma potrzeby szukać kawiarni!

0

Kawa jest zdrowa. Naturalna, przefiltrowana, dobrze zaparzona, od czasów króla Jana III Sobeskiego, jest jednym z najbardziej lubianych przez europejczyków napojem. Aby w pełni docenić wartości aromatyczne zamknięte w brązowych ziarnach, należy mieć sprawną maszynkę do jej parzenia.
Pierwsza maszyna do espresso powstała w Turynie, jej twórcą był Angelo Moriondo, który opatentował pomysł w 1884 r. Jego maszyna oparta była o sposób parzenia kawy w maszynce do mokki. Pomysł szybko został poddany wielu modyfikacjom i już w 1905 r. powstała fabryka ekspresów ciśnieniowych „La Pavoni” w Mediolanie. Kolejne doświadczenia ze wrzącą wodą, małymi zbiornikami w których jest podgrzewana i silna potrzeba stworzenia czegoś lepszego powiodły kawoszy do aromatycznego raju, zamkniętego w 35 mililitrach naparu, podawanego w miniaturowych, koniecznie ogrzanych filiżankach. Na wierzchu dobrego espresso musi znajdować się warstwa jasnobrązowej pianki, zwana „crema”. Espresso stało się podstawą do wielu napojów. Połączone z odrobiną mleka i gęstą, mleczną pianką tworzy caffe macchiato. Więcej mleka wymaga caffe latte. Kolejny napój to latte macchiato, który składa się z mleka i espresso, po wierzchu pływa gęsta piana z ubitego mleka. Zamiast mleka można używać napoju z soi, kokosa, ryżu czy migdałów. To doskonałe zastępstwo dla osób, które nie tolerują cukru mlecznego – laktozy, ale nie powinno być stosowane w ekspresach automatycznych!
W jaki sposób sporządzić pyszną kawę? Należy posiadać ekspres, który przygotuje napój automatycznie. W sprzedaży dostępne są ekspresy parowe, tłokowe, półautomatyczne - z kolbą i pompą wodną. Wspólną cechą tych ekspresów jest wykorzystanie zmielonego ziarna kawy. Podgrzana woda, pod ciśnieniem 8 - 10 barów, przepuszczana jest przez metalowy filtr zasypany ubitą kawą. Niestety, tak przygotowywany napój wymaga dobrego młynka, który rozkruszy ziarno. Zbyt grubo zmielona kawa nie pozwoli na uzyskanie cremy, rozdrobniona na pył spowoduje, że woda nie przepłynie.
Kolejne urządzenia popularne wśród polaków to ekspresy, do których wkłada się gotowe porcje kawy, zamknięte w kapsułkach. Klienci chwalą je za wygodę, ale konsumentów ogranicza oferta kawy, sprzedawana w konkretnym kształcie kapsułki.
Najchętniej kawosze decydują się na urządzenia automatyczne, z wbudowanym młynkiem żarnowym. Oprócz naparu o odmierzonej dokładnie objętości, potrafią przygotować wiele innych kaw. Wystarczy wsypać ziarna kawy, nalać wody i uruchomić automat. W kilka chwil od uruchomienia użytkownik otrzymuje doskonały napój.
Panasonic w Polsce znany jest jako producent telewizorów, sprzętu audio i aparatów fotograficznych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w ofercie tego producenta znajdują się urządzenia AGD. Japoński producent wprowadził do sprzedaży w Polsce zautomatyzowane ekspresy ciśnieniowe NC-ZA1 H o kosmicznym wyglądzie.

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.

Testy produktów

więcej testów

Najczęściej poszukiwane