Jak czyścić lodówkę?

Marek Kowalski
Jak czyścić lodówkę?

Jak dobrze wyczyścić lodówkę? Nieskazitelna czystość lodówki z dnia zakupu w toku codziennej eksploatacji urządzenia po pewnym czasie staje się odległym wspomnieniem. Czyszczenie lodówki trudno uznać za hobby, ale ignorowanie tej czynności to szybka droga to marnowania żywności, a także potencjalnego narażenia użytkowników urządzenia na groźne choroby i zatrucia pokarmowe z powodu spożycia nieświeżych produktów. W artykule znajdziesz proste zasady i podpowiedzi, dzięki którym nie tylko skutecznie wyczyścisz lodówkę, lecz również pozbędziesz się z niej przykrych zapachów i drobnoustrojów psujących pożywienie. Tym samym znacząco wydłużysz czas świeżości przechowywanej w niej żywności.

0

Jeżeli po otwarciu lodówki dociera do ciebie niezbyt przyjemny zapach, albo dostrzegasz, że świeże, regularnie kupowane produkty tracą świeżość w zauważalnie krótszym czasie, to już najwyższy czas dokonać gruntownego wyczyszczenia lodówki. Inne, oczywiste sygnały informujące, że lodówką trzeba się zająć, to widoczne zabrudzenia we wnętrzu, czy przypadkowe wylanie czegoś spożywczego we wnętrzu lodówki. W takich sytuacjach absolutnie nie ma na co czekać, tylko trzeba natychmiast zabrać się za uprzątnięcie powstałego bałaganu, zanim to co wyciekło się popsuje, psując jednocześnie wszystkie pozostałe, świeże artykuły w lodówce.

W żadnym wypadku nie należy bagatelizować najmniejszych oznak brudu w lodówce. W badaniach mikrobiologicznych NSF 2013 Germ Study przeprowadzonych w 2013 roku przez organizację NSF International (założona w USA w 1944 roku jako National Sanitation Foundation; obecnie jest to organizacja o zasięgu globalnym) analizowano typowe urządzenia kuchenne pod kątem obecności patogenów (złośliwych drobnoustrojów) mogących powodować groźne choroby, a nawet śmierć. Spośród czternastu elementów wyposażenia kuchennego, które badano (oprócz określonych części lodówek badano także blendery, pojemniki na żywność, noże do pizzy itp.) okazało się, że na pierwszych dwóch miejscach najbardziej "zainfekowanych" przedmiotów w kuchni uplasowały się elementy lodówki: szuflada na warzywa i owoce oraz szuflada (czy też półka; zależy od modelu) na mięso. Praktycznie w każdym przypadku udawało się znaleźć mniejsze lub większe kolonie drożdżaków i pleśni, oprócz tego szuflady na mięso bardzo często zawierały bakterie rodzaju Salmonella oraz pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), a w szufladach na warzywa, również Salmonellę oraz bardzo groźne bakterie z rodzaju Listeria, wśród których szczep Listeria monocytogenes to groźniejszy od salmonelli mikrob odpowiedzialny za wywoływanie u ludzi groźnej choroby bakteryjnej zwanej listeriozą. Choroba ma zazwyczaj ciężki przebieg i 20-30 procent infekcji kończy się śmiercią. Co robić?! Myć!

Jak często myć lodówkę?

Pomijając oczywiste "sygnały" natychmiastowego zajęcia się higieną lodówki, urządzenie chłodnicze, w którym przechowywana jest żywność i tak wymaga okresowej konserwacji. Nawet gdy nie są odczuwalne nieprzyjemne zapachy, bądź nie są widoczne jakieś plamy i wycieki po artykułach spożywczych, lodówkę i tak należy co jakiś czas dokładnie wyczyścić. Jak często należy czyścić lodówkę? Tutaj zdania są podzielone, jedni uważają, że co tydzień, inni - co kilka miesięcy. To dość duża rozbieżność, prawda? W praktyce lepiej zastosować tzw. "złoty środek". Z uwzględnieniem opublikowanych tu wskazówek comiesięczne czyszczenie chłodziarko-zamrażarki będzie optymalną częstością wykonywania tego działania, pod warunkiem, że mówimy o lodówce używanej przez klasyczną czteroosobową rodzinę, w której spożywa się posiłki przygotowywane w domu. W przypadku singla stołującego się poza domem i przechowującego w małej lodówce wyłącznie napoje, czyszczenie nawet co pół roku może być w zupełności wystarczające. Należy po prostu dopasować częstość mycia lodówki do faktycznych potrzeb, zależnych od sposobu eksploatacji urządzenia, pamiętając jednocześnie o czyszczeniu w "trybie doraźnym" - jeżeli cokolwiek spożywczego wycieknie, kapnie, uleje się itp., to absolutnie nie ma na co czekać! Należy przystąpić do czyszczenia (choćby tylko w zakresie objętym "awarią") natychmiast. 

Lista rzeczy, które powinny być "pod ręką"

OK, zaczynamy. Co będzie potrzebne? Poniżej lista niezbędnych akcesoriów i składników chemicznych przydatnych podczas operacji gruntownego czyszczenia lodówki:

  • Rękawice ochronne, dowolnego typu (np. gumowe, lateksowe, winylowe itp.); teoretycznie można myć również bez rękawiczek, ale panie dbające o paznokcie na pewno docenią korzyści płynące z używania rękawiczek i zabezpieczenia paznokci i skóry dłoni.
  • Gąbka do zmywania naczyń; taki typowy czyścik kuchenny sprzedawany najczęściej w marketach w wielopakach. Najlepiej aby była to zupełnie nowa gąbka. Nie musi to być jakiś drogi, markowy czyścik. Mogą to być zwykłe, niewielkie gąbeczki "no name", niedrogie, sprzedawane po 10-12 sztuk, których cena za jednostkę wychodzi po ok. 20 groszy. Jeżeli jednak akurat takich nie ma w domu (a to błąd, zawsze warto mieć ich zapas w kuchni), to dobrym sposobem na szybkie odkażenie umytej, używanej wcześniej gąbki przed myciem lodówki jest włożenie wilgotnej gąbki na 30 sekund (maks. minutę) do mikrofalówki. Najlepiej jednak po prostu używać nowych gąbek.
  • Delikatny roztwór płynu do mycia naczyń przygotowany w misce, w której będzie można maczać gąbkę; zamiast miski z roztworem można zastosować butelkę ze spryskiwaczem, do której wlewamy taki sam roztwór, ale wtedy nie używamy gąbki (nie będzie jej w czym wypłukać i w efekcie będziemy tylko rozmazywać brud) lecz np. jednorazowych ręczników papierowych lub wlany do butelki ze spryskiwaczem (to już zależy od preferencji myjącego). 
  • Soda oczyszczona; ma wiele zastosowań, jej roztwór może zastępować roztwór płynu do naczyń, ponadto soda świetnie wchłania zapachy.
  • Roztwór wody z octem (w równych proporcjach); kolejny ekologiczny zamiennik detergentów, skuteczny pod warunkiem, że nie przeszkadza nam zapach octu.
  • Ściereczka do wytarcia lodówki do sucha po umyciu (wilgoć dobrze wchłaniają te z mikrofibry, ale wybór rodzaju ściereczki pozostawiamy sprzątającemu).
  • Zamiast ściereczki z mikrofibry można użyć ręczników papierowych, ale trochę lepszej jakości (te niepylące i dobrze pochłaniające wilgoć), ma to tę zaletę, że nie musimy później bardzo dokładnie myć samej ściereczki, ręczniki po prostu wyrzucamy.
  • Kosz/worek na śmieci gdzieś pod ręką

Etap pierwszy - wszystko out!

Wyłącz lodówkę (odłącz ją od prądu), a następnie wszystko z niej wyjmij, od razu sprawdzając terminy przydatności do spożycia i jakość wyjmowanych produktów, segregując je według przyjętego wśród domowników klucza i ogólnych zasad przechowywania żywności. Część produktów może się kwalifikować jedynie do wyrzucenia, dlatego dobrze mieć pod ręką kosz/worek na śmieci, żeby nie latać np. z cieknącą i nadpsutą żywnością po całej kuchni infekując wszystko dookoła.

Wyjęcie samych produktów spożywczych nie wystarczy, należy wyjąć z lodówki również wszelkie elementy ruchome, tj. półki, szuflady, wyjmowane komory, półeczki, schowki, pojemniki (na lód, na jajka etc.) zanosząc od razu cały ten zestaw do zlewu.

Etap drugi - czyszczenie na sucho

Jeżeli lodówka jest mocno zabrudzona i dużo w niej - mówiąc kolokwialnie - śmieci, należy przed myciem na mokro wymieść z wnętrza urządzenia wszelkie okruchy, kawałki, resztki pożywienia itp. Łatwiej będzie to zrobić, jeszcze zanim zmoczysz wnętrze lodówki gąbką z detergentem. Oczywiście w sytuacji, gdy stan lodówki oceniamy względnie dobrze i nie ma za bardzo czego wymiatać, ten etap można pominąć.

Etap trzeci - czyszczenie właściwe lodówki

Opróżnione i wymiecione wnętrze lodówki myjemy zawsze od góry, pamiętając o regularnym, dokładnym płukaniu gąbki w roztworze czyszczącym (detergent z wodą, soda z wodą lub ocet z wodą). Obowiązkowo pamiętajmy o wszelkich zakamarkach lodówki, nie pomijamy także gumowych uszczelek.

Po wyczyszczeniu detergentem można jeszcze dodatkowo przetrzeć wnętrze lodówki roztworem wody z octem, bardzo skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym i przeciwdziałającym rozwojowi pleśni.

Pamiętajmy, że lodówka to nie tylko wnętrze, ale również zewnętrzna powłoka - warto umyć i przetrzeć przynajmniej drzwiczki, zwracając szczególną uwagę na elementy, których regularnie dotykamy (to na nich znajduje się najwięcej bakterii po zewnętrznej stronie lodówki).

Etap czwarty - mycie komponentów

Wszelkie elementy ruchome i wyjmowalne, takie jak np. szklane czy plastikowe półeczki, szuflady, wyjmowane komory, schowki, pojemniczki (na masło, jajka, kostki lodu etc.) i inne lodówkowe akcesoria również należy dokładnie umyć - tak jak naczynia, ręcznie w zlewie. Należy przy tym zwrócić uwagę na wszelkie detale szuflad i półek - jeżeli zawierają one jakiekolwiek ruchome i odłączalne części (np. listwy półek itp.), to je również należy dokładnie umyć. Słowo "dokładnie" należy rozumieć dosłownie. Pozostawienie małej "plamki" tylko dlatego, że znajduje się ona w trudno dostępnym miejscu, to potencjalne pozostawienie olbrzymiej kolonii bakterii w lodówce.

Warto również sprawdzić, czy opakowania żywności, która była w lodówce nie są zabrudzone. W końcu nie po to dokładnie czyszczono lodówkę, by teraz szybko ją pobrudzić np. brudnymi słoikami. 

Etap piąty - wycieranie do sucha

Lodówka nie może pozostać wilgotna, trzeba ją bardzo dokładnie wytrzeć do sucha. Pomogą w tym papierowe ręczniki lub czysta ściereczka z mikrofibry. Użycie niezbyt czystej ściereczki to zafundowanie sobie czyszczenia od nowa, gdyż nawet "prawie czysta" ścierka może okazać się gigantyczną kolonią drobnoustrojów, które pracowicie "wetrzemy" w lodówkę podczas jej osuszania. Dlatego jeszcze raz podkreślamy, jeżeli zależy ci naprawdę na czystości i zdrowiu, użyj jednorazowych ręczników lub czystej ściereczki.

Umyte półki, szuflady, komory, schowki i inne wyjęte z lodówki elementy również można wytrzeć, ale równie dobrze mogą one po prostu wyschnąć jak naczynia po umyciu. 

Etap szósty - składanie i pakowanie żywności

Ostatni etap to składanie części lodówki. Przy okazji ponownego układania półek czy szuflad warto się zastanowić, czy dotychczasowe ich ułożenie było optymalne? Może warto coś zmienić? Układając ponownie żywność w lodówce jeszcze raz warto ją uważnie obejrzeć (czy nie ma uszkodzonych opakowań, wycieków, zabrudzeń - na tym etapie zakładamy, że najbardziej oczywiste mankamenty żywności już wcześniej wyeliminowano). Należy również pamiętać o ułożeniu rzeczy z najkrótszym czasem przydatności do spożycia w taki sposób, by to właśnie te produkty niemal same "wpadały w ręce" po otwarciu lodówki. Na koniec jeszcze jeden przydatny trik: włóżcie do środka lodówki talerzyk (spodeczek) z sodą oczyszczoną - to doskonały pochłaniacz zapachów!

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.

Testy produktów

więcej testów

Najczęściej poszukiwane