Jak przechowywać żywność w lodówce?

Marek Kowalski
Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce? Na pewno wątpliwości nie budzi fakt, że produkty zamrażane chowamy do zamrażalnika, a pozostałe artykuły spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymamy w komorze chłodziarki. Obojętnie w którym miejscu? Nie. Dlatego też w niniejszym poradniku udzielamy wskazówek, jak należy właściwie układać jedzenie i picie w lodówce, oraz jak je przechowywać, by długo zachowało świeżość.

1

Wszyscy doskonale wiemy, że niska temperatura ułatwia utrzymanie żywności w stanie świeżym i spowalnia rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Jednak już znacznie mniej użytkowników zdaje sobie sprawę, że nie dotyczy to każdego rodzaju żywności, a i niektóre drobnoustroje doskonale czują się w niskich temperaturach. Istnieją takie bakterie, którym nawet niska temperatura nie przeszkadza. Świetnie czują się nawet w lodówce. Przykładem mogą być bakterie rodzaju Salmonella, których kolonie mogą się znaleźć na jajkach lub zakażonym drobiu. Choroba wywoływana przez ten rodzaj bakterii - Salmonelloza - powoduje zapalenie jelita grubego i cienkiego, które u osób starszych, dzieci czy ludzi o obniżonej odporności może być bardzo niebezpieczne. A to tylko jeden z wielu rodzajów patogenów (złośliwych drobnoustrojów), które mogą rozwijać się w niskich temperaturach charakterystycznych dla sprzętu chłodniczego.

Dlatego też nie tylko ma znaczenie, co trafia do lodówki (patrz nasz poradnik dotyczący tego, co powinniśmy, a czego nie powinniśmy przechowywać w lodówce), ale również to, w jaki sposób produkty wymagające warunków chłodniczych zostaną w lodówce rozmieszczone. Tą właśnie kwestią zajmiemy się w niniejszym poradniku. Niewłaściwe ułożenie żywności w lodówce to krótka droga do zmarnowania żywności, która - niestety - gdy nie jest przechowywana właściwie, to szybko się psuje.

8Q2A9809

Drzwiczki chłodziarki. Element lodówki zazwyczaj wyposażony w charakterystyczne półeczki, często o regulowanym umiejscowieniu. Panujące tutaj temperatury są zawsze wyższe niż w głębi chłodziarki, dlatego też jest to miejsce przeznaczone dla produktów wymagających stosunkowo lekkiego schłodzenia, np. napojów, masła itp.  

LODÓWKA LCP_2

Przejdźmy teraz do zasad ułożenia żywności we wnętrzu komory chłodziarki. Generalnie w większości modeli lodówek im wyżej, tym wyższa temperatura. Jednak uwaga! Nie dotyczy to wszystkich modeli, niektóre nowoczesne lodówki są dodatkowo wyposażane w specjalne szuflady, wewnątrz których panują inne warunki, niż w pozostałej części komory chłodziarki. Zazwyczaj szuflady te mają konkretne przeznaczenie (np. tzw. komora świeżości, charakteryzująca się niską temperaturą, nieco tylko wyższą od 0 st. C, w której należy przechowywać produkty świeże (mięsa, ryby, drób), które niebawem będą przygotowywane i których nie chcemy mrozić. Innym przykładem jest komora optymalnej wilgotności, czyli szuflada, wewnątrz której panuje znacznie większa wilgotność i odmienna temperatura niż w otwartej części chłodziarki. W takim przypadku jest to miejsce przeznaczone do przechowywania świeżych produktów roślinnych (pamiętajmy jednak, że nie wszystkie owoce i warzywa "lubią" lodówkę, niektóre z nich lepiej przechowywać poza lodówką. Na pytanie "które?" odpowiadamy we wspomnianym już wcześniej poradniku wyjaśniającym, co powinniśmy, a czego nie powinniśmy przechowywać w lodówce - [ID:7506]. Jeżeli dysponujemy lodówką wyposażoną w tego typu specjalne komory wewnątrz chłodziarki, należy obowiązkowo zapoznać się z instrukcją obsługi w celu prawidłowego umieszczenia żywności wewnątrz specjalnych komór.

Najniższa półka - tam gdzie najzimniej

Jeżeli nie mamy tak "wyspecjalizowanej" lodówki, artykuły spożywcze wymagające najniższej temperatury, czyli surowe mięsa, drób czy ryby umieszczamy najczęściej na dolnej półce, tej, która w wielu modelach lodówek znajduje się ponad szufladami/pojemnikami na warzywa. Należy przy tym pamiętać, że świeżego mięsa nie powinniśmy trzymać opakowanego w folię. Powinniśmy je zabezpieczyć przed ociekaniem i przechowywać nie dłużej niż 24 godziny, po tym należy poddać je stosownej obróbce zamieniając je w potrawę (którą później możemy ponownie schować do lodówki, ale już w innym miejscu - nie na najniższą półkę).

Półki środkowe - różne różności, ale bez chaosu

Środkowa przestrzeń chłodziarki jest zazwyczaj najbardziej pojemna. Tutaj generalnie chowamy takie produkty jak wędliny, produkty mleczne, sery (ale nie w bezpośrednim kontakcie z wędlinami! - bakterie mlekowe (serowarskie) serów żółtych bardzo szybko potrafią uporać się z wędlinami, czyniąc je w krótkim czasie niezdatnymi do spożycia). Również jajka, które także powinny być przechowywane w tej części lodówki powinny być przechowywane w taki sposób, by nie dotykały innego rodzaju żywności. Ponadto w środkowej strefie umieszczamy wszystkie produkty oznaczone na opakowaniu napisem "po otwarciu przechowuj w lodówce". Wszystko powinno być możliwie szczelnie opakowane, folią, aluminium albo w plastikowych pojemnikach. Te ostatnie są nieodzowne w lodówkach typu „No-Frost” gdzie żywność poddana ciągłemu nawiewaniu zwyczajnie wysycha. Komora nie może też być po brzegi wypchana, bo nie będzie cyrkulacji powietrza. Produkty nie powinny dotykać tylnej ścianki, bo namokną skroplonym szronem, powinny też zachować przynajmniej 2 cm odległość od żarówek, które będą je ciągle podgrzewać (nie dotyczy to lodówek wyposażonych w energooszczędne oświetlenie LED-owe).

Szuflady

Szuflady na warzywa nie na darmo tak właśnie się nazywają, ale pamiętajmy, że nie wszystkie warzywa powinny tu trafić (patrz poradnik, co przechowywać w lodówce). Szuflady te, choć zazwyczaj znajdują się na samym dole komory chłodziarki, mają zazwyczaj wyższą temperaturę niż półka nad nimi.

Komora wilgotności

Ponadto niektórzy producenci lodówek uzupełniają szuflady na warzywa i owoce o dodatkowe funkcje, np. niezależny od reszty komory chłodziarki poziom wilgotności, czy niezależnie regulowaną wyższą temperaturę.

Co za dużo, to niezdrowo

Nie wkładajmy do lodówki zbyt dużo pożywienia. Przeładowana lodówka przestaje być energooszczędna, nie jest w stanie zapewnić optymalnych warunków chłodniczych z powodu zaburzenia cyrkulacji powietrza. Z tego samego też powodu w lodówce No Frost mechanizm odszraniający nie będzie prawidłowo funkcjonował. Szczególnie należy zadbać o to, by produkty umieszczone w lodówce nie dotykały tylnej ścianki komory chłodziarki, bo spowoduje to ich zamoknięcie.

Umieszczając produkty w lodówce pamiętajmy nie tylko o optymalnym rozmieszczeniu względem wymaganych temperatur, ale także o terminach przydatności do spożycia. Niech najłatwiej dostępne będą produkty o najkrótszym terminie, w myśl zasady "pierwsze kupione, pierwsze zjedzone", a zakupione później produkty umieszczaj za tymi, które znajdowały się w lodówce wcześniej. Resztki pożywienia, niedokończone obiadki itp. należy przechowywać w zamkniętych, czystych pojemnikach. To znacznie lepszy pomysł niż chowanie poobiedniego talerza z niedojedzoną porcją. Oczywiście nie należy również wkładać do lodówki gorącej żywności, ale z drugiej strony absolutnie nie zostawiaj przygotowanego termicznie pożywienia na wiele godzin w temperaturze pokojowej - najdalej po dwóch godzinach schowaj je do lodówki.

Nie ryzykuj. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do jakości pożywienia wyjętego z lodówki, lepiej wyrzuć dany produkt, niż masz ryzykować ciężkim zatruciem siebie i najbliższych. Jeżeli jednak zaobserwujesz, że produkty psują się szybko, może po prostu warto wyczyścić lodówkę. Jak to zrobić dobrze? Polecamy nasz poradnik pt. "jak czyścić lodówkę? [ID: 7505].

Waszym zdaniem

astopa200

najwyższa półka lodówki to dobre miejsce jako dojrzewalnik dla serów, pyszne domowe, a i swojska szyneczka dobrze zniesie kilka dni w lodówce http://blog.winoiser.com

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.

Testy produktów

więcej testów

Najczęściej poszukiwane