Jak wybrać lodówkę?

Chłodna kalkulacja

Agnieszka Serafinowicz
Jak wybrać lodówkę?

Wybór lodówki tylko pozornie wydaje się prosty. W rzeczywistości trzeba zachować właściwe proporcje między potrzebami, możliwościami finansowymi, docelową lokalizacją sprzętu i funkcjonalnością współczesnych urządzeń. Co wybrać? Jakimi kryteriami się kierować? Na co zwrócić uwagę?

0

Chłodziarka, zamrażarka czy chłodziarko-zamrażarka? Wybór typu urządzenia

Lodówki

W tym przypadku o wyborze będzie decydowało to, jakie produkty będą przechowywane, i przewidywany czas ich przechowywania.

Lodówki

Chłodziarka z reguły utrzymuje temperaturę w zakresie od +2 do +8 stopni Celsjusza, jest urządzeniem jednodrzwiowym i służy do krótkoterminowego przechowywania świeżej żywności.

Lodówki


Zamrażarka służy do długoterminowego przechowywania żywności, a temperatura w jej wnętrzu może wynosić do –26 stopni Celsjusza. Trzyma się w niej mrożonki i lody, a maksymalny czas przechowywania zależy od ustawionej temperatury.

Lodówki

Chłodziarkozamrażarka ma dwie komory: chłodzenia i mrożenia, które mogą występować względem siebie w różnych konfiguracjach. Temperatura w komorze chłodzenia waha się od +2 do +8 stopni Celsjusza, a w zamrażarce – od –2 do –26 stopni Celsjusza.

Maksymalny czas przechowywania produktów w zamrażalniku zależy od tego, jak niską temperaturę da się ustawić. W opisie urządzenia producent liczbą gwiazdek oznacza najniższą dostępną temperaturę, co jednocześnie wskazuje, jak długo można przechowywać w nim mrożoną żywność.

Lodówki

Z typem urządzenia chłodniczego związany jest nie tylko okres przechowywania żywności: pośrednio decyduje on również o czasie, w jakim sprzęt zdoła utrzymać niską temperaturę w razie braku zasilania.

Co prawda nie jest to jedyny czynnik, każdy producent ma co najmniej kilka modeli o różnym czasie utrzymywania temperatury bez zasilania, ale czas ten w chłodziarkach wynosi maksymalnie do 10 godzin, w najwyższej klasy chłodziarko-zamrażarkach do 33 godzin, natomiast zdolność utrzymania niskiej temperatury po odcięciu zasilania w zamrażarkach waha się w granicach od 12 do nawet 124 godzin.

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.