Jak wybrać lodówkę?

Chłodna kalkulacja

Agnieszka Serafinowicz
Jak wybrać lodówkę?

Wybór lodówki tylko pozornie wydaje się prosty. W rzeczywistości trzeba zachować właściwe proporcje między potrzebami, możliwościami finansowymi, docelową lokalizacją sprzętu i funkcjonalnością współczesnych urządzeń. Co wybrać? Jakimi kryteriami się kierować? Na co zwrócić uwagę?

0

Klasa energetyczna, klimatyczna, głośność – co wybrać i jak czytać etykiety

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że im mniej prądu lodówka zużywa, tym lepiej. Oczywiście, urządzenie dobieramy głównie pod kątem zapotrzebowania na odpowiednią pojemność i funkcjonalność, ale jeśli do wyboru jest kilka modeli o podobnych parametrach użytkowych, warto, by zdecydowała energooszczędność urządzenia i inne ważne parametry techniczne, takie jak klasa klimatyczna, akceptowalna dla wszystkich domowników głośność, czas utrzymywania temperatury bez zasilania, zdolność zamrażania. Gdzie szukać wiarygodnych informacji?

Wszystkie urządzenia sprzedawane w Unii Europejskiej muszą być zaopatrzone w etykietę zawierającą informacje o podstawowych parametrach: marce, modelu, klasie efektywności energetycznej, głośności oraz ewentualnie zużyciu innych zasobów naturalnych, np. wody, i wydajności innych funkcji (takich jak szybkość zamrażania).

Wzór i zasady etykietowania chłodziarek określa unijne rozporządzenie, dzięki czemu etykiety zostały ujednolicone i są łatwiejsze do odczytania. Taka informacja daje konsumentowi możliwość porównania wybranych parametrów różnych urządzeń.

Lodówki

Na standardowej etykiecie chłodziarki można znaleźć informacje o:

- rocznym zużyciu energii, podanym w kilowatogodzinach,
- pojemności użytkowej wszystkich komór, których nie dotyczy oznaczenie gwiazdkowe,
- pojemności użytkowej wszystkich komór przeznaczonych do przechowywania zamrożonej żywności, czyli tych, których dotyczy oznaczenie gwiazdkowe,
- głośności, podanej w decybelach (dB(A)).

Uważne zinterpretowanie takiej etykiety również powinno znacznie pomóc w dokonaniu optymalnego wyboru.

W sektorze lodówek obecnie stosuje się 10 klas energetycznych: począwszy od A+++, poprzez A++, A+, A, B, C, D, E i F, skończywszy na najmniej efektywnej energetycznie G. Oznaczenie klasy A umieszcza się na zielonym pasku, a najsłabszej G – na czerwonym pasku. Klasy te są wyznaczane ze stosunku rocznego zużycia energii do zużycia energii standardowego dla tego typu urządzenia, określonego odpowiednimi przepisami.

Oto klasy efektywności energetycznej dla chłodziarek:

Lodówki

Najmniej energii zużywają urządzenia z klas A i łatwo zauważyć, że głównie takie produkty można obecnie kupić, ale nawet w tej grupie urządzeń są spore różnice w zapotrzebowaniu na energię elektryczną. Na przykład według opinii sprzedawców produkty klasy A+ zużywają około 23% energii mniej niż identyczne modele działające w klasie A. Generalnie im więcej plusów przy A, tym lepiej.

Klasa klimatyczna określa optymalny zakres temperatury, w jakim może pracować sprzęt chłodzący.

Lodówki

W naszym klimacie prawidłowo funkcjonują urządzenia o klasie klimatycznej SN oraz N.
Model o źle dobranej klasie klimatycznej będzie pracować mniej efektywnie i zużywać więcej energii, dlatego warto poszukać takiej informacji.

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.