Owoce sezonowe - robimy przetwory

Truskawki z pieprzem i maliny z wanilią

Adam Kwiatkowski
Owoce sezonowe - robimy przetwory

Truskawki nabrały rumieńców, a rabarbar i agrest czekają na zebranie. Warto przy okazji przygotować przyjemne wspomnienia, w postaci przetworów. Każdy słoiczek rozpieczętowany w zimę będzie małym promykiem słońca. Przetwory zrobione w domu dają pewność, że do słoika nie zabłąkają się substancje E-XXX a barwa konfitur będzie naturalna.  Aby smażenie i wekowanie nie zajmowały cennego czasu, wybraliśmy kilka urządzeń, które pomogą stworzyć kulinarne cuda.

2

Urządzenia

Owoce, które dziś jeszcze wysypują się ze stołów na straganach, za kilka dni znikną. Trzeba spieszyć się z przygotowaniem przetworów z najlepszych owoców, zebranych po kilkudniowych upałach, rankiem, zanim wzejdzie wysoko słońce. Truskawki, maliny, czereśnie są wrażliwe na uszkodzenia, szybko tracą jędrność i smak. Po wybraniu najlepszych owoców należy je przetransportować do domu i przetworzyć.

Dobre i suche owoce należy dokładnie przebrać, umyć, wyszypułkować lub wypestkować. Przy oczyszczaniu truskawek nie ma co liczyć na zmechanizowana pomoc. Drylowanie czereśni to zupełnie inna kwestia. Przygotowania do drylowania czereśni, a później wiśni nie wymagają wysiłku. Owoce należy przebrać, poobrywać ogonki, dokładnie umyć i osuszyć na sicie. Tak przygotowane owoce można pestkować. Najpopularniejsze są drylownice ręczne.

1_ręczna drylownica

Owoc umieszcza się w metalowej pętli, tłok w kształcie krzyża przepycha pestkę na zewnątrz owocu. Inna metoda, znacznie wygodniejsza, wymaga wsypania do pojemnika partii owoców, skąd trafiają do tuby, w której porusza się tłok. Tak działa drylownica RIST.

2_Rist

Pestki wypadają do podstawionego pojemnika, czereśnie do miseczki. Najefektywniejsze są mechaniczne drylownice stosowane w przemyśle przetwórczym, np. drylownica TSM.

3_TSM-Products-Cherry-Stoner

Jeżeli owoców jest niewiele, a nie dysponujemy drylownicą, pestki można wydobyć z owoców korzystając ze spinacza biurowego. 

Owoce oczyszczone ze zbędnych pestek i szypułek można umieścić w garze do gotowania lub patelni do smażenia konfitur. Najsmaczniejsze są konfitury. Najlepiej do przygotowania nadają się dojrzałe miękkie owoce, które należy pokroić i wymieszać z mniejszymi, jędrnymi, które powinny pozostać w całości. Krojenie owoców to czynność bardzo monotonna, dlatego z pomocą przychodzi robot kuchenny Zelmer JE1200.5,4_JE1200_5_sokowirowka który z sokowirówki zamienia się w wielofunkcyjny blender lub krajalnicę w kilka sekund. 

5_JE1200_5_robot

Pokrojone owoce należy zasypać cukrem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka - kilkanaście godzin. Chowając owoce do chłodziarki należy pamiętać, aby przykryć je szczelnie lub umieścić w specjalnych szufladach próżniowych, jakie oferuje w swoich urządzeniach chłodniczych firma LG. Seria Lancaster 2

6_Lancaster2-ImageCut-11

to lodówka Side by side, w której zastosowano szereg nowatorskich rozwiązań uprzyjemniających życie. Producent zastosował 4 skrzydła drzwi, dzięki temu otwierane jest to, za którym umieszczone są poszukiwane produkty. Inteligentne raportowanie błędów, w razie wystąpienia awarii pozwala na uzyskanie natychmiastowego wsparcia ze strony telefonicznego działu obsługi klientów. Najważniejsze do przechowywania świeżych warzyw i owoców.

7_Lancaster2-ImageCut-11

Szuflada z mechanizmem do odpompowania powietrze z wnętrza zachowa produkty w doskonałej kondycji, bez obawy, że zapachy "przejdą" miedzy nimi. 

Owoce po leżakowaniu należy umieścić w naczyniu, w którym zostaną poddane obróbce cieplnej. Nasze babcie i prababcie korzystały ze specjalnych platerowanych miedzianych naczyń, w których smażenie konfitur trwało wiele godzin i wymagało stałej obecności osoby, która dbała aby konfitura nie przypaliła się.8_patelnia

Dziś można uzyskać identyczny efekt używając odpowiedniego multikookera. W ofercie Philipsa znajduje się HD3037/70 9_Philips HD3037_70

urządzenie, które potrafi samodzielnie przygotować dżem.

Podobnie działa Multicooker SR-TMJ501 firmy Panasonic

10_PanasonicMulticooker

oraz ProfiCook PCDDK1048. 

11_pc-ddk_1048_01a_1

Wystarczy gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, odwrócić dnem do góry i schować na zimę, gdy ostygną. 

Waszym zdaniem

wieslaw.paciorek00

zatrzymaj smak lata na dłużej - truskawki w syropie
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/06/truskawki-w-syropie.html

tss00

Przetwory owocowe z piekarnika polecam - http://www.stachurska.eu/?p=14156 . Bez przypalania :)

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.

Testy produktów

więcej testów

Najczęściej poszukiwane