Przepisy na soki z sokowirówki, wyciskarki i blendera. Z jakich składników otrzymasz najbardziej wartościowy sok?

Marek Kowalski
Przepisy na soki z sokowirówki, wyciskarki i blendera. Z jakich składników otrzymasz najbardziej wartościowy sok?

Sezon letni to okres obfitujący w świeże warzywa i owoce. Teoretycznie zatem nasze stoły powinny się wręcz uginać od zdrowego pożywienia roślinnego. Nie wszyscy jednak decydują się na korzystną zmianę diety wykorzystującą sezonowy urodzaj na niezwykle wartościowe pod względem odżywczym pokarmy. Tymczasem istnieje bardzo dobry sposób na szybkie przygotowanie łatwo przyswajalnej bomby witaminowo-mineralnej, dzięki której nabierzemy energii i będziemy - dosłownie - w znacznie lepszym nastroju. Jaki to sposób? Wystarczy użyć sokowirówki lub wyciskarki, ewentualnie blendera kielichowego, odpowiednio dobranych produktów i właściwych przepisów, które podpowiadamy.

0

Warzywa i owoce to obowiązkowe składniki diety każdego dbającego o swoje zdrowie, oczywiście nie powinniśmy pomijać również pozostałych rodzajów żywności, niemniej według WHO (World Health Organization - Światowa Organizacja Zdrowia), każdy dorosły przedstawiciel naszego gatunku winien spożywać dziennie ok. 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Przy czym za porcję uznaje się ilość odpowiadającą mniej więcej 100 g pożywienia. W przypadku owoców z ilością nie powinniśmy przesadzić, ze względu na zawarty w owocach cukier. Być może nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy, ale np. szklanka (ok. 250 ml) świeżo wyciśniętego za pomocą sokowirówki lub wyciskarki soku z czerwonego grejpfruta zawiera aż ok. 40 gram cukru (dane pomiarowe pochodzą z nadesłanych do nas badań przeprowadzonych przez Philips i naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Wiedniu (BOKU)). 40 gram cukru to naprawdę potężna dawka, aż 8 łyżeczek cukru! To oznacza że pożywna szklaneczka pysznego soku grejpfrutowego dostarczy naszemu organizmowi (oprócz odżywczych składników pochodzących z owocu) 160 kcal energii. Dla porównania taką samą dawkę energetyczną uzyskamy po zjedzeniu niemal kilograma pomidorów. 

Dlatego właśnie owoce powinniśmy traktować głównie jako pożywny, odżywczy, ale jednak - deser. Niemniej warto dodawać owoce do zróżnicowanych soków owocowo-warzywnych, które możemy przygotować za pomocą sokowirówek i wyciskarek, a także półpłynnych zawiesistych dań, zwanych z angielska "smoothies" przygotowywanych za pomocą blenderów kielichowych.

Poniższe przepisy to propozycje dietetyczki i ekspertki żywieniowej współpracującej z firmą Philips, p. Agaty Ziemnickiej - Łaski. Pani Agata przekonuje, że dziennie warto jeść nawet ponad pół kilo warzyw, tyle że sama zwraca uwagę, iż obieranie, krojenie, gryzienie takiej ilości może być dla wielu osób cokolwiek kłopotliwe, chcąc szybko wchłonąć porcję zdrowia warto użyć właśnie sokowirówek, wyciskarek czy blenderów kielichowych, których opisy znajdziecie m.in. w naszym serwisie.

Dlaczego spożywanie warzyw i owoców jest takie ważne? Na to pytanie p. Agata Ziemnicka - Łaska odpowiada, że przede wszystkim zawierają one witaminy i minerały, które budują nasze zdrowie oraz odpowiadają za szereg reakcji w organizmie: od odporności po oddychanie komórkowe. Owoce i warzywa zawierają także antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, a więc przed starzeniem na poziomie komórki i mają ogromną rolę w prewencji pierwotnej przed chorobami cywilizacyjnymi, jak np. nowotwory. Są też bogate w błonnik, który obniża sytość, wypełniając żołądek, zmniejszając przez to ryzyko nadwagi i otyłości. Błonnik zmniejsza ilość cukru i cholesterolu we krwi, czyli jest niczym szczotka dla układu pokarmowego, a myć się trzeba przecież codziennie. 

Nie przekonanych i tak nie przekonamy, a pozostałych zapraszamy do wypróbowania poniższych przepisów. Przypominamy, że do ich użycia wymagane jest posiadanie sokowirówki lub wyciskarki

Sok wzmacniający odporność

sok odporność

Składniki:

  • 3 liście jarmużu
  • 2 garści szpinaku
  • mała garść pietruszki
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • 1 cytryna
  • 2 centymetry imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki oleju kokosowego

Dysponując przygotowanymi składnikami dalsza procedura jest banalnie prosta, należy po prostu wycisnąć wszystkie powyższe składniki w wyciskarce wolnoobrotowej (sokowirówka może nie poradzić sobie z takimi składnikami jak np. szpinak czy imbir). Po wyciśnięciu od razu spożywamy i jesteśmy wzmocnieni.

Na czym polega wzmacniające działanie powyższej receptury? Według ekspertki polega ono między innymi na dostarczeniu jak największej liczby antyoksydantów do organizmu, czyli: witaminy C i E oraz minerałów: cynku, selenu i miedzi. Pietruszka i ananas zawierają duże ilości witaminy C. Dodatkowo ananas jest bogaty w bromelaninę działającą przeciwzapalnie. Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie ma również imbir. Szpinak pasuje do witaminy C, bo jest źródłem żelaza, a jarmuż zawiera masę antyoksydantów.

Zielone śniadanie 

blender

Składniki (porcja ilościowo przeznaczona dla rodziców z dwójką dzieci lub trójki dorosłych osób)

  • 2 owoce kiwi
  • 1 gruszka
  • pół banana
  • garść liści szpinaku
  • szklanka mleka migdałowego lub kefiru
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie śniadania jest dość proste. Owoce obieramy ze skórki i kroimy, szpinak oczywiście myjemy, po czym wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy aż do uzyskania odpowiedniej, jednolitej konsystencji. W zależności od upodobań można dodać więcej mleka lub kefiru. Taki koktajl jest znakomitą alternatywą dla jakże częstej w naszej diecie kanapki z masłem i serem. Śniadanie to ważny posiłek, który ma zapewnić odpowiednie składniki i energię na początek dnia, dlatego oprócz owoców w przepisie znajdują się również produkty obfitujące w białka. A co jest bogate w białko? Migdały, nabiał, np. jogurt, kefir, amarantus, mleko roślinne: sojowe, owsiane albo migdałowe, spirulina. Białko jest nam niezbędne do życia, buduje hormony, enzymy, mięśnie, opowiada za tempo metabolizmu. Dzięki dodatkom w postaci produktów zbożowych dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalną porcję węglowodanów oraz witamin z grupy B.

Aromatyczne orzeźwienie

watermelon-cucumber-amp-apple-juice

 Składniki

  • 800 g pokrojonego arbuza (oczywiście pozbawionego skóry)
  • 3 jabłka (ok. pół kilograma owoców - tych absolutnie nie obieramy!)
  • 1 duży obrany ogórek (ok. 400 g)

Połączenie owoców z ogórkiem może wydać się nieco dziwne, ale po prostu spróbujcie. Procedura jest bardzo prosta, po prostu wrzucamy składniki do sokowirówki, następnie uzyskany sok natychmiast konsumujemy. Arbuz nie jest może szczególnie wartościowym owocem, w większości składa się po prostu z wody (aż  w 92%), niemniej jest on ceniony za dużą ilość przeciwutleniaczy - ponadto doskonale z pewnością znamy jego orzeźwiającą naturę, zwłaszcza w letnie dni. Również z wody w olbrzymiej większości składa się ogórek, ale ma bardzo mało kalorii, dzięki czemu sok nie będzie tak kaloryczny, jaki byłby gdyby składał się wyłącznie z owoców. Ogórek zawiera także wiele substancji uznawanych za antynowotworowe, m.in. flawonoidy, luteinę, czy kukurbitacyny. O korzystnym wpływie jabłek nie trzeba chyba nikogo przekonywać - oczywiście te owoce wrzucamy do sokowirówki całe (jeżeli dysponujemy modelem o dużym otworze wlotowym), ewentualnie krojone, ale - to ważne - nie obieramy jabłek. Ich skórka oraz gniazda nasienne mają dużo pektyn - substancji doskonale usuwających toksyny z naszych organizmów. Ten prosty sok to bomba zdrowia!

Pamiętajmy. Im więcej warzyw i owoców spożywamy i im bardziej różnorodne są te produkty, tym lepiej, dlatego warto puścić wodze fantazji i korzystać z sokowirówek, wyciskarek i blenderów komponując kolejne bomby witaminowe.  

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.

Testy produktów

więcej testów

Najczęściej poszukiwane