Wybieramy okap kuchenny

Bez wilgoci i zbędnych aromatów

Ewelina Nowicka
Wybieramy okap kuchenny

Dobrze wiemy, że w parze z kuchenką gazową lub elektryczną powinien iść okap. Ma on odprowadzać nadmiar wilgoci, która jest jednym ze skutków ubocznych gotowania, a także umożliwiać pozbycie się intensywnego zapachu przyrządzanych potraw. Czy wiemy jednak, czym kierować się przy zakupie tego niezastąpionego sprzętu kuchennego?

1

Okap – niezbędny w naszej kuchni

Każdemu z nas zdarzyła się kiedyś wieczorna zachcianka na smażone frytki, naleśniki czy kiełbasę. Niestety, tak ciężki zapach bardzo trudno usunąć i wiąże się to z koniecznością długiego wietrzenia pomieszczeń.

Jeśli posiadamy w kuchni okap, zapach jedzenia zostaje szybko odprowadzony. Ponadto, dzięki niemu, opary będące wynikiem gotowania są szybko usuwane. Efektem ubocznym smażenia są także tłuste cząsteczki, które bez obecności okapu osadzają się na ścianach, podłodze i szafkach kuchennych.

Dlatego jeśli jeszcze nie mamy okapu w naszej kuchni, warto zdecydować się na jego zakup. Szczególnie, jeśli mieszkamy w małym pomieszczeniu, lub gdy salon łączy się z aneksem kuchennym.

Rodzaje okapów kuchennych

Okapy kuchenne mogą pracować w obiegu zamkniętym oraz otwartym. W pierwszym przypadku spełniają funkcję pochłaniacza, który wciąga powietrze, filtruje je, a następnie wydmuchuje z powrotem do pomieszczenia. W przypadku podłączenia do kanału wentylacyjnego powietrze zostaje odprowadzane na zewnątrz (obieg otwarty).

Rozróżniamy kilka rodzajów okapów kuchennych ze względu na ich konstrukcję.

Okapy uniwersalne (podszafkowe)

Są to najbardziej popularne urządzenia kuchenne. Istnieje możliwość zainstalowania ich pod szafkami, dlatego nazywa się je podszafkowymi. Zajmują mało miejsca i najlepiej sprawdzają się w małych pomieszczeniach.

Plusem uniwersalnych okapów (oprócz małej ilości zajmowanego miejsca) jest stosunkowo niska cena. Minusem jest nieduża wydajność, dlatego osoby, które posiadają dużą kuchnię, powinny zdecydować się na inny wybór.

Amica OSC 621

Okap podszafkowy Amica OSC 621, Cena: ok. 240 zł.

Okapy podszafkowe należą do najtańszych urządzeń tego typu. Ich cena rozpoczyna się już od około 200 zł. Dostępne są w różnych rozmiarach i kolorach.

Wśród okapów uniwersalnych możemy znaleźć również tzw. okapy szufladkowe. Mają możliwość wysunięcia płyty pochłaniacza, co zwiększa powierzchnię pochłaniającą, a tym samym sprawia, że są wydajniejsze niż podstawowe modele okapów podszafkowych. Kiedy natomiast okapy nie są używane, zasuwamy szufladę.
Tego typu urządzenia są nieco droższe z uwagi na lepszą funkcjonalność. Możemy znaleźć także wiele ciekawych rozwiązań wpływających na wystrój pomieszczenia.

Okap szufladkowy

Okap szufladkowy Candy CBT66, Cena, ok. 330 zł.

Okapy kominowe

Okapy kominowe, cieszące się również dość dużą popularnością, inaczej zwane przyściennymi, są podwieszane na ścianie bez możliwości zabudowania. Oprócz części zasysającej, składają się także z obudowy, która maskuje rurę łączącą okap z szybem wentylacyjnym. Tego typu okapy cieszą oko – ich wygląd sprawia, że mogą być traktowane także jako dekoracja wnętrza. Producenci oferują różny design dostosowany do odpowiedniego stylu urządzenia kuchni. Wybierając ten typ okapu, musimy pamiętać, że miejsce nad nim nie może być zagospodarowane zawieszoną szafką. Na zakup takiego okapu najczęściej decydują się osoby, które posiadają kuchnię o nieco większej powierzchni.

Okap kominkowy

Okap kominowy Whirpool AKR 762 IX, Cena: ok. 360 zł.

Okapy wyspowe

Coraz bardziej popularne jest montowanie kuchenki na środku pomieszczenia. Jest to oczywiście rozwiązanie stosowane na dużych powierzchniach. Nad kuchnią podwiesza się wtedy okap wyspowy, który jest umieszczany pod sufitem. Okapy te ze względu na swoje możliwości i wielkość są jednymi z najdroższych na rynku. Ich cena zaczyna się od ok. 1000 zł. Klient ma duży wybór modeli i mniej lub bardziej fantazyjnych wzorów. Design łatwo można dostosować do wnętrza.

okap wyspowy

Okap wyspowy Electrolux EFB90680BX, Cena: ok 5000 zł.

Waszym zdaniem

slawni.wegetarianie00

Taka kuchnia tylko bezmięsna lub smród w całym domu:)jako wegetarianin unikam trupiego zapachu cmentarza na talerzu i w żołądku 99% chorób zatruć dziwię się ludziom jedzącym mięso!

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.

Testy produktów

więcej testów

Najczęściej poszukiwane