Blender Amica IN BK 5011 - test

Marek Kowalski
Blender Amica IN BK 5011 - test

Blendery ręczne to sprzęt coraz bardziej popularny w naszych domach. Sprzęt ten umożliwia szybkie przygotowanie wszelkiego rodzaju musów, sałatek, sosów, czy koktajli. Za jego pomocą łatwo przetrzemy i zmieszamy wiele produktów. Jednak nie każdy blender ma takie same możliwości. Te zależą np. od mocy urządzenia, obecności, bądź nie wymiennych nasadek, wyposażenia dodatkowego itp. Sprawdziliśmy jak w praktycznych zastosowaniach radzi sobie ręczny blender Amica BK 5011 IN.

0

Sprawdź cenę Amica BK 5011 Amica BK 5011 IN to blender ręczny stanowiący składnik designerskiej serii Amica IN. Charakterystyczna, czarna, matowa obudowa, solidne wykończenie i trwała konstrukcja to sztandarowe cechy tej serii. Również blender z tej serii jest urządzeniem prezentującym się całkiem przyzwoicie. Zacznijmy jednak po kolei.

Amica BK 5011 IN - opakowanie i zawartość, co otrzymujemy po zakupie

Amica-BK-5011-IN-01

Produkt dotarł do naszej redakcji w oryginalnym, estetycznym opakowaniu sprzedażowym. Marketingowy przekaz umieszczony na opakowaniu jednoznacznie wyjaśnia z jakim produktem mamy do czynienia, oprócz tego podkreślono, że produkt jest składnikiem większej serii drobnego AGD z linii Amica IN.

Amica-BK-5011-IN-02

Wewnątrz opakowania oprócz instrukcji obsługi oraz karty gwarancyjnej (sprzęt objęty jest standardową, dwuletnią gwarancją) znaleźliśmy właściwy blender oraz dzbanek o pojemności 1 l. Naszą uwagę zwrócił brak jakiejkolwiek rączki dzbanka. Czarna podstawka dzbanka widoczna na zdjęciu tak naprawdę jest pokrywką dzbanka. Sam blender jest solidnie wykonany, faktura obudowy jest dość gładka, ale zapewnia odpowiednio stabilny chwyt. Ryzyko, że sprzęt wyślizgnie się nam podczas pracy jest minimalne. Przewód zasilający ma długość 1 metra.

Amica-BK-5011-IN-03

Naczynie dostarczane razem z blenderem w zestawie ma pojemność 1 litra. Objętość mieszanych, płynnych i półpłynnych składników łatwo zmierzyć dzięki nadrukowanej na naczyniu miarce z dwoma miarami: w mililitrach i w uncjach płynu.

Amica-BK-5011-IN-04

Sterowanie blenderem jest banalnie proste. Na obudowie znajduje się tylko jeden przycisk. Jest on zrównany z powierzchnią obudowy, dzięki czemu nie ma mowy o jego przypadkowym naciśnięciu.

Amica-BK-5011-IN-05

Testowany blender wyposażony jest w płynną regulację obrotów. Regulacji tej dokonujemy za pomocą pokrętła umieszczonego na górnej części obudowy blendera.

Amica-BK-5011-IN-06

Stopa blendera wykonana z nierdzewnej stali wyposażona jest w niezdejmowalne ostrza - również ze stali nierdzewnej. Zwracamy uwagę, że testowany model wyposażony jest w ostrze o dwóch krawędziach tnących (dwóch nożach), wiele blenderów dostępnych na rynku wyposażanych jest w stopy o większej liczbie nożyków. Aczkolwiek w stosunku do innego modelu blendera Amica Mundo BL 3011, który testowaliśmy, ostrze testowanego modelu jest zauważalnie większe i wyposażone dodatkowo w dwie łopatki mieszające wygięte ku dołowi (w trakcie mieszania czy blendowania). Nie pozostało nam nic innego jak przystąpić do testów praktycznych.

Amica BK 5011 IN - testy praktyczne

Producent zapewnia, że urządzenie do rozdrabniania jest idealne do do przygotowywania zup, sosów oraz do miksowania jedzenia dla małych dzieci. Montaż blendera ma być łatwy, obłsuga prosta, wydajność duża, a czas przygotowania zmiksowanych posiłków krótki. Sprawdzimy, czy tak jest faktycznie.

Do przeprowadzenia testów praktycznych przygotowaliśmy kilka produktów o różnej masie, objetości i przede wszystkim różnej konsystencji i stopniu twardości.

Amica-BK-5011-IN-09

Sprawdzimy, jak urządzenie marki Amica BK 5011 poradzi sobie z rozdrobnieniem puszki groszku konserwowego, świeżych pomidorów, twardej cebuli, chrupiących jabłek, pieczeni z karkówki, suszonej bułki. Może uda się również użyć go w roli młynka i zemleć ziarenka kawy? Przekonajmy sie, jak blender Amica BK 5011 poradzi sobie w praktyce.

Amica-BK-5011-IN-14

Jako pierwsze zmiksowaliśmy trzy dojrzałe, jędrne pomidorki śliwkowe o zbitej konsystencji i wadze 250 g. Pomidory pokroiliśmy na ćwiartki. Zgodnie z oczekiwaniami blender nie miał żadnych problemów, już po 7 sekundach uzyskaliśmy całkowicie gładki, aksamitny mus pomidorowy, gotowy do przygotowania zupy, sosu, keczupu, dresingu czy bezpośredniego spożycia. Nożyki nasadki rozdrabniającej były tylko lekko ubrudzone musem, który łatwo się od nich oddzielał.

Amica-BK-5011-IN-10

Do kolejnego testu wykorzystaliśmy 400 gramową puszkę zielonego groszku konserwowego, z której po odsączeniu otrzymaliśmy 240 g produktu do zmiksowania. Tym razem, ze względu na konsystencję goszku proces rozdrabniania przebiega nieco inaczej, urządzenie pracującą końcówką jakby zasysało juz rozdrobniona masę, trzeba też mocniej trzymać cały pojemnik. Po 10 sekundach otrzymaliśmy gotową gładką masę groszkową, ale tym razem nożyki i cała nasadka rozdrabiająca były całkowicie nabite przygotowywanym produktem.

Amica-BK-5011-IN-12

Jak urządzenie marki Amica BK 5011 sprawdza się w kontakcie z twardszymi produktami i większymi kawałkami? Zmiksowanie sporej cebulki o średnicy 6,5 cm, pokrojonej tylko na 4 części zajęło 12 sekund. Nasadka rozdrabiająca i nożyk, podobnie jak w przypadku miksowania pomidorów były tylko lekko ubrudzone.

Amica-BK-5011-IN-15

Chcieliśmy też sprawdzić, jak blender Amica BK 5011 poradzi sobie z większą ilością produktu. Tym razem do testu przygotowaliśmy 0,5 kg twardych jabłek, z których uprzednio usunęliśmy gniazda nasienne i pokroiliśmy na nieco drobniejsze części.

Amica-BK-5011-IN-16

Taka konsystencja jest najmniej kłopotliwa dla urządzenia, bo już po 7 sekundach tak duża ilość produktu praktycznie była doskonale rozdrobniona, a kolejne 3 sekundy pozwoliły uzyskać idealnie gładki mus jabłkowy.

Amica-BK-5011-IN-13

Do kolejnego testu przygotowaliśmy dwa sporej wielkości i grubości 1,5 cm plastry pieczonej karkówki, które przed miksowaniem dodatkowo rozdrobniliśmy na mniejsze części. Tym razem urządzenie wyraźnie nie dawało rady, ostrza końcówki rozdrabniającej blokowały się, mimo wydobywania mięsa z zagłębienia końcówki, w której znajdują się ostrza, miejsce to zapychało się ponownie a ostrza, mimo nastawienia siły na max. obracały się bardzo powoli i ciężko. Jednocześnie urządzenie bardzo się nagrzewało, dlatego po 17 sekundach z obawy o zniszczenie blendera zmuszeni byliśmy przerwać ten test.

Uzyskaliśmy sporą ilość zmiksowanego, bardzo zbitego mięsa w pojemniku, pomiędzy zblendowanymi kawałkami znajdowały się jednak większe kawałki, a na samym spodzie, wbite w róg między podstawą a ścianką pojemnika - całkiem nie ruszone kawałki. Duża ilość zmiksowanego mięsa była mocno wbita pomiędzy nożyki nasadki miksującej. Tego testu nie można uznać za udany, większej ilości mięsa na pewno nie uda się zmiksować, my produktów o podobnej konsystencji nie będziemy już próbować rozdrabniać tym urządzeniem. Jednocześnie w tym teście po raz kolejny i bardzo wyraźnie dał się odczuć brak jakiegokolwiek mocowania pojemnika, przyssawek czy choćby uchwytu, rączki ułatwiającej jego przytrzymywanie.

Amica-BK-5011-IN-11

Postanowiliśmy sprawdzić również, jak urządzenie poradzi sobie z bardzo twardymi, ale suchymi produktami. Wybór padł na bułkę suszoną, która wydawała się wręcz idealna- odpowiednio twarda i sucha, więc nie powinna zapychać nasadki miksującej, poza tym w każdym domu, w którym pojawi się Amica BK 5011 na pewno się gotuje, a więc prędzej czy później bułka tarta się przyda. Okazało się, że przygotowanie jednej "tartej" bułki zajmie ok. 20 sekund przy maksymalnym ustawieniu siły urządzenia. W początkowej fazie rozdrabnianie wymaga też użycia nieco siły, dlatego sugerujemy by przed użyciem blendera podzielić bułkę na możliwie najmniejsze części. Uzyskany efekt niczym nie rózni się od bułki tartej przygotowanej w tradycyjnym, dużym mikserze, na zwykłej tarce czy w innym urządzeniu.

Amica-BK-5011-IN-08

Na koniec test, którego wyników obawialiśmy się na bardziej. Czy urządzenia Amica BK 5011 można użyć zamist młynka do kawy? Okazało się, że nie ma z tym najmniejszego problemu. Rozdrobnienie 100 g twardych ziarenek palonej kawy (co teoretycznie powinno wystarczyć na 14 filiżanek napoju) przy użyciu blendera ustawionego na najwyższych obrotach zajęło nam 18 sekund.

Amica BK 5011 IN - specyfikacja techniczna

  • Typ: blender ręczny;
  • Napięcie znamionowe: 220-240V ~50 Hz;
  • Moc znamionowa: 750 W;
  • Regulacja prędkości: tak, płynna;
  • Tryb "Turbo": brak;
  • Nasadka rozdrabniająca: tak
  • Nasadka emulgująca: brak
  • Nasadka do bicia piany: brak
  • Wskaźnik bezpiecznego mocowania: brak, ale jego analogiem są wytłoczenia na obudowie urządzenia
  • Przewód zasilający: 100 cm
  • Kubek/Dzbanek w zestawie: tak, pojemność 1000 ml;

Amica BK 5011 IN - podsumowanie

Urządzenie do rozdrabniania Amica Bk 5011 to sprzęt przydatny w każdej kuchni. Przy pomocy podręcznego blendera zmiksujemy zupy, sosy, przygotujemy dodatki i desery, rozdrobnimy warzywa czy owoce, a testy pokazały że można go również wykorzystać w zastępstwie tarki do bułki czy młynka do kawy, pieprzu itp. Kłopotliwe bywają próby użycia blendera do rozdrobnienia produktów, które po zmiksowaniu mają cięższą, gęstą, lepką konsystencję (głównie mięso) - wówczas nasadka rozdrabniająca zapycha się obrabianym produktem a delikatne nożyki nie dają rady przebić się przez zbitą masę.

Podczas pracy zdecydowanie daje się odczuć brak przyssawek mocujących pojemnik do podłoża albo uchwytu ułatwiającego jego utrzymanie na miejscu. Obwód pojemnika jest zbyt duży by pewnie trzymać go w ten sposób jedną słabszą kobiecą dłonią. Za to korpus urządzenia jest dobrze wyprofilowany, dobrze leży w dłoni.

Amica Bk 5011 to urządzenie proste w budowie, łatwe w złożeniu, proste w obsłudze i łatwe do utrzymania w czystości. Plusem jest stosunkowo cicha praca urządzenia i płynna regulacja obrotów. Blender jest wykonany z solidnych materiałów, korpus - z czarnego tworzywa na którym jednak nie odbijają się ślady palców. Amica Bk 5011 to urządzenie, które posiada tylko jedną nakładkę i jedną funkcję - w zależności od użytego produktu miksuje na papkę lub drobinki, nie ma dodatkowych nakładek do siekania w drobne kawałki, nie tnie w kostkę, nie ubija, ale przygotowanie wielu potraw z jego pomocą jest dużo szybsze i łatwiejsze.

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.