Solgaz GPC-3 – ceramiczna płyta gazowa – test

Elektryczne płyty ceramiczne to przeszłość, najnowsze są gazowe

Adam Kwiatkowski
Solgaz GPC-3 – ceramiczna płyta gazowa – test

W typowej płycie ceramicznej obwody elektryczne ogrzewają określony obszar bezpośrednio pod naczyniem, w którym przyrządzamy potrawy. Niestety, ceny energii elektrycznej są dość wysokie, a taka kuchnia potrafi pobierać nawet 2000 W. Sytuację na rynku AGD zmienia jednak polska firma Solgaz. Płyta ceramiczna na gaz to polski, opatentowany przez producenta pomysł. Zaprojektowane przez nią wysoko wydajne palniki gazowe umieszczone pod płytą ceramiczną nagrzewają się i utrzymują temperaturę. Ceramiczna płyta gazowa i płyta elektryczna nie różnią się wyglądem ani w użytkowaniu.

19

Testowane produkty:

Płyta gazowa, a wygląda jak indukcyjna

Palniki umieszczone pod płytą spalają bardzo dokładnie gaz. Pola grzewcze są ogrzewane dzięki zjawisku spalania katalitycznego: proces przebiega przy nadmiarze powietrza, co pozwala na dokładne spalanie paliwa, nawet w stosunkowo niskiej temperaturze (około 800 st. C). Podczas spalania katalitycznego emisja CO i NOx, gazów będących największym zagrożeniem podczas korzystania z urządzeń płomieniowych na gaz ziemny, jest bardzo niska, co sprawia, że palniki wykorzystujące proces katalizy są znacznie bezpieczniejsze do użytkowania w domu. Płyta ceramiczna na gaz, w porównaniu z płytą gazową – płomieniową, zmniejsza ryzyko zaczadzenia. Nie zwalnia to jednak posiadacza płyty Solgaz od zapewnienia w pomieszczeniach prawidłowej wentylacji.

Płyta 3-palnikowa SOLGAZ

Pole odkładcze - bezpłatny palnik - zostało oznaczone przez producenta poziomymi liniami

Ogrzewanie pola grzejnego w gazowej kuchence Solgaz odbywa się w specjalnie zaprojektowanym, ceramicznym palniku o porowatej strukturze. Reagent, niezbędny do przeprowadzenia reakcji, jest składnikiem budulcowym palnika. Aby osiągnąć odpowiednią podczas spalania katalitycznego temperaturę, palnik rozgrzewa się do ok. 800 st. C. W trakcie pracy kuchenki czujnik temperatury ogranicza, a nawet blokuje przepływ gazu, gdy palnik osiąga optymalną temperaturę. Skutkuje to znacznymi oszczędnościami w zużyciu paliwa. Gaz jest ponownie doprowadzany, gdy temperatura palnika spada. Na płycie ceramicznej odczyt temperatury podczas maksymalnego nastawienia wahał się miedzy 520 a 570 st. C. Podobne wartości można było odczytać podczas maksymalnego grzania palnika w płycie ceramicznej - elektrycznej.

Rozgrzane powietrze znad palników i spaliny przepływają przez specjalny przewód, ogrzewając płytę ceramiczną w miejscu, które nazwano bezpłatnym palnikiem. Podczas pracy największego palnika temperatura tego bezpłatnego pola grzewczego wynosiła nawet 280 st. C. Postawiony w tym miejscu czajnik lub garnek będzie powoli, ale systematycznie podgrzewał zawartość.

  • SOLGAZ GPC-3
  • SOLGAZ GPC-3
  • SOLGAZ GPC-3
  • SOLGAZ GPC-3
  • SOLGAZ GPC-3
SOLGAZ GPC-3

Waszym zdaniem

jakub.biel02

Jedyne minusy to cena i czas oczekiwania. Brawo Solgaz :)
Aż ciężko uwierzyć, że to polska firma!

jacobs402

Pozostaje trzymać kciuki za Polaków

pekkoz10

Guzik będzie, nie rewolucja. W wielu nowych domach w ogóle gazu nie zakładają teraz.

sleza01

Od 10 lat użytkujemy taką płytę,rewelacja!Kiedyś Solgaz produkował jako podwykonawca Amiki.Teraz produkuje pod własną nazwą,ceny są dużo niższe np moja kosztowała 4000 10 lat temu a teraz jej odpowiednik 2150 ! Zużycie gazu bardzo niskie,nie ma tłuszczu osadzającego się na meblach.

puzonik4800

Fantastyczna sprawa ,ale niestety nie tania :( Przy takiej płycie ,nie ma problemu z utrzymaniem jej w czystości ,przy tej palnikowej ,trzeba się napracować ,żeby ją doczyścić :(:(

padzero00

nie zapominajmy że dalej jest to gaz i jest możliwość wybuchu , po drugie w naszym kraju jest jakość gazu kiepska i to na pewno zwiększy koszty użytkowania , po trzecie trzeba utrzymywać 2 linie gaz i prąd i bardziej przemawia za mną indukcja normalnie używam bez żadnego oszczędzania i wszystko mam na prąd w domu i płace rachunki za prąd około 170zł za 2 miesiące warunek prze elektrycznych panelach prąd 3fazowy

mszyman00

Poszukajcie znajomego z kuchenką indukcyjną i zapytajcie o opinię, a porzucicie myśl o kuchence ceramicznej lub o tym nowym wynalazku. Zalety indukcji: Płyta nie nagrzewa się do 200-300 stopni, jedynie posiada temperaturę umieszczonego na nim podgrzewanego naczynia. Efekt nie ma szklistych przebarwień na płycie. Indukcja po 10 latach użytkowania wygląda jak nowa. Gaz to gaz zrozumiecie, że to niebezpieczne jak się zestarzejecie. Indukcję możecie umieścić nawet w pokoju, a do gazu potrzeba dodatkowej wentylacji. Pozdrawiam użytkowników indukcji.

michal.ch10

Witam, z tego co wiem to Amica dawno temu też posiadała taką płytę zwaną Prometeusz ale się z niej wycofała ze względu na małe zainteresowanie. Osobiście posiadam indukcję i na nic bym jej nie zamienił ponieważ chodzi o czyszczenie i pzypalanie się na płycie potraw które się rozlały lub wypadły z gara, indukcja ma niską temperaturę na szkle a gazowa będzie pewnie przypalała resztki i będzie problem z ich czyszczeniem. Ale jak jest to polski produkt a nie tylko polski importer to powodzenia.

jolanta.tarasek00

Mam taką od dwóch lat i powiem że świetna sprawa :)
Wtedy jeszcze solgaz malutka firemka pod Wrocławiem, a teraz widzę ładnie się trzymają!
Fajnie, promujcie naszych :)

justyna.tokarz00

Coś pokręcone z tym autoryzowanym sprzedawcą - ja kupowałam bezpośrednio w Solgazie, a nawet było taniej i z gwarancją!!!

karol.warszawa00

Ja też wolę kupić bezpośrednio u producenta - przynajmniej pewniak :)

maly.test00

Ja zawsze jak się tylko da to kupuję bezpośrednio u producenta - w razie problemów wiadomo komu nakrzyczeć do słuchawki

maly.test00

No albo kogo pochwalić oczywiście

m calka00

Kiepski test: jest na elektrycznej płycie na gazowej z propan butan i gazowej z ziemnym? A gdzie na płycie solgaz ? A może to jeden z tych gazowych ? ale który? a może oba były na solgazie? Jeżeli tak to brakuje testu na "zwykłej płycie z płomieniem" Podsumowując chciałbym wiedzieć czy jest jakaś różnica w zużyciu gazu ziemnego na płcie solgaz i na zwykłej z płomieniem (ew. podobny test na propan butan). Wiem że producent twierdzi że jego płyty zyużywają 30-50% mniej ale ja chciałbym by to ktoś sprawdził

yjycwrwa00

Jak wyglada faktycznie czas gotowania?

Mam GPC-3, chcę zagotować 1 litr wody na najmniejszym palniku i zajmuje to 20 min.

Poniżej filmik po 18 minutach jak wyglada woda: https://youtu.be/jOo1HtNc2m4
A tu po 20 minutach https://youtu.be/jeczcr8IB7I

Jak to się ma do innych kuchenek ?

domini 8910

Wszystkich zainteresowanych zakupem tej kuchni zaprasza do kontaktu ze mną i zobaczenia jak beznadziejne jest to urządzenie u mnie w domu. Nój numer gg 5207406. Poniżej fragment z mojej korespondencji z producentem, który twierdzi że kuchenka działa świetnie. Załęże się że osobiście nie ma jej zainstalowanej u siebie w domu.

Za sprzęt tej klasy nie dałby ani 1/3 jej kwoty. Kuchenka szpeci obecnie naszą kuchnię, gdyż nie da się jej niczym doczyścić. Poza wskazywanym CIF-em próbowaliśmy środków z wyższej półki za grube pieniądze - bezskutecznie. Proponuję przyjazd do mnie i doczyszczenie kuchenki ze standardowych zabrudzeń użytkowych typu woda czy olej pryskający podczas smażenia. Naprawdę zapraszam, bo inaczej chyba nie uwierzycie... Podczas prób doczyszczania CIF-em szybciej schodzą opisy pól niż sam brud. Można spędzić cały dzień na szorowaniu, pozostawianiu na dłuższy czas mleczka i podobnych sztukach - a mimo to na kuchni widać tłuste plamy oraz spieki. Deklarowana zaleta kuchni w postaci czystości, okazuje się jedną wielką bzdurą.

Druga rzecz, która poirytowała mnie nie dalej jak dziś to sposób grzania się palników. Nastawiam ziemniaki, chcę podgrzać wodę do gotowania i przełączyć na tzw. podtrzymanie - żeby się gotowały. Figa z makiem ! W tej kuchence to ona decyduje kiedy można przełączyć się. Mimo że garnek cały wrzał i ziemniaki skakały, i mimo już dawno dokonałem zmiany z 9-ki na 1-kę - kuchenka nadal uważała że trzeba grzać na maksa. Przełączyła się dopiero po jakichś 10 minutach, gdy w międzyczasie musiałem już dwa razy dolewać wodę, żeby nie spalił się garnek. Sposób działania kuchenki odbiega od jakichkolwiek standardów użytkowania - przepraszam za stwierdzanie - ale coś w kwestiach technicznych aspektów mam do powiedzenia - nie spotkałem się z tak nieprzemyślanym sterowaniem nigdzie. Praktycznie nie można odejść od kuchenki - bo ona robi to co jej się podoba a nie to co chce użytkownik.

Nie wspominam już i nie rozwodzę się na temat pozostałych błędów konstrukcyjnych w postaci nieużytkowych rozmiarów pól górnych, czy przycisków raz reagujących a innym razem już nie (np. czyszcząc kuchenkę, mimo włączonego zabezpieczenia, powoduje często i tak mimowolne jej odblokowanie i włączenie).

Jeszcze dodam o jednej "ciekawej" funkcji autodestrukcyjnej tej kuchenki. Mamy sytuację taką jak opisywałem poprzednio - garnek się gotuje, przełączanie na jedynkę niewiele daje - użytkownik myśli że zmniejszył gaz na minimum, więc woda się uspokoi. Odchodzi od kuchenki, bo przecież nie jest jej niewolnikiem i musi przygotowywać obiad... no i oczywiście woda unosi się bo kuchnia grzeje nadal na maksa i wreszcie woda wykipi pokrywając powierzchnię kuchenki wodą i pięknie się smażąc. Co dalej zrobić ? Ano niewiele się da - bo wilgotne przyciski przestają reagować (pewnie są pojemnościowe), więc woda coraz bardziej przypieka się na blacie a bezradny użytkownik lata szukając ścierki żeby doczyścić do sucha przyciski i szczęśliwie wyłączyć sprzęt, który hula w najlepsze. Miałem taką sytuację - uwierzcie że jedynym najszybszym rozwiązaniem był bieg do korków i wyłączenie prądu w całym domu. Oczywiście po takiej sytuacji trzeba poświęcić ponownie kilka godzin na próby usunięcia przynajmniej części z przypaleń.

elizabeth.taylor00

Ooo Panie Adamie, widziałam hejta takiej samej treści na innym portalu.
Skąd tyle złości i spamu?

Kupowałam w Solgazie tak jak całe mnóstwo innych zadowolonych klientów, wszystko było super. Od momentu złożenia zamówienia po obsługę po-sprzedażową.

Niech Pan na spokojnie otworzy i przeczyta instrukcję obsługi, gdyż używanie płyty jest banalnie proste, tymbardziej utrzymanie jej w czystości!
Moje gotowanie na Solgazie trwa nieprzerwanie od 3 lat, chętnie pomogę jeśli coś jest niejasne :))

Pozdrawiam,
Ela

czerwony198900

Użytkuję płytę kilka ładnych lat i prezentuje się świetnie! Nie wiem skąd ten komentarz odnośnie szpecenia kuchni.
Jeśli zamiast skrobaka Solgaz, który rekomenduje producent używa się gąbki bądź druciaka to się nie dziwię. Wystarczyło zajrzeć w instrukcję obsługi - tam są wszystkie informacje dot. czyszczenia i eksploatacji.

Sprzęt jest z wysokiej półki dlatego cena jest adekwatna do jakości.
Przy częstym gotowaniu, tak jak w moim przypadku widać znaczącą oszczędność redukcję zużycia gazu. Kuchenka już sama na siebie zarobiła przez czas, w którym ją posiadam:)

Jeszcze kilka słów odnośnie "ziemniaków wyskakujących z garnka".
Korzystać z płyty zarówno gazowej bez płomienia jak i elektrycznej trzeba się nauczyć korzystać.
Jest to zupełnie inna praca, jest to chwila aby ją "wyczuć". Gdy już się tego nauczymy, nie będziemy chcieli zamienić na żadną inna! Wiadomo, nagrzewa się szybko i podtrzymuje ciepło przez jakiś czas dlatego logiczne myślenie i ciut wyobraźni, proste :)

Polecam Solgaz! Nie zawiodła ani razu i nie ma znajomego, który odwiedzając mój dom przejdzie obok niej obojętnie.

monika.adamska19841984198400

kupilam czteropalnikowa i uwazam to za bardzo sluszna decyzje.
niezawodna. ekonomiczna, latwa w obsludze. moge polecic z czystym sumieniem.
m.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.