Wolnowar Crock-Pot 6l Saute, czyli zupełnie inne podejście do gotowania

Gotowanie łatwe, zdrowe i smaczne, ale… wolne

Magda Spernacka
Wolnowar Crock-Pot 6l Saute, czyli zupełnie inne podejście do gotowania

Idea urządzeń zwanych wolnowarami i tzw. powolnego gotowania (slow cooking) jest w Polsce dość mało popularna. Tymczasem wolnowary to jedne z popularniejszych sprzętów AGD w amerykańskich domach. Przygotowanie w nich posiłku zajmuje nawet wiele godzin (oczywiście zdecydowana większość tego czasu to po prostu sam proces gotowania), za to dania są zdrowsze, bogatsze w witaminy i według wielu osób – smaczniejsze. Jak to się dzieje? Sprawdziliśmy to na przykładzie wolnowaru Crock-Pot Saute. Crock-Pot to pomysłodawca wolowarów, a jego produkty od niedawna są oficjalnie dostępne w Polsce.

0

Crock-Pot i powolne gotowanie

Zasada działania wolnowarów jest dość prosta. Urządzenia te podgrzewają posiłki do niezbyt wysokich temperatur, rzędu kilkudziesięciu stopni Celsjusza (nigdy nie więcej niż ok. 80 stopni). W efekcie jedzenie, zwłaszcza mięsa czy warzywa, zachowują większość swoich wartości odżywczych. Wysokie temperatury są szkodliwe dla witamin zawartych w posiłkach.

Podgrzewanie posiłków w niskich temperaturach znacznie wydłuża proces gotowania, ale wbrew pozorom ma to wiele zalet. Po pierwsze, żywność podgrzewa się bardziej równomiernie. Nie zdarzy się sytuacja, że np. kawał mięsa będzie gorący z zewnątrz i lodowaty w środku. Po drugie, dania lepiej „przechodzą” aromatami, zwłaszcza ziołami dodawanymi do mięs czy warzyw. Po trzecie, nie ma ryzyka przypalenia potrawy, bo temperatura nigdy nie osiąga wysokich wartości. Pożywienie nie przywiera do garnka, więc bardzo łatwo się go potem myje.

Powolne gotowanie wymaga jednak zmiany przyzwyczajeń. Posiłki trzeba zupełnie inaczej planować. Nie przygotowuje się ich bezpośrednio przed podaniem. Składniki umieszczamy w wolnowarze na wiele godzin, zanim potrawa będzie gotowa. Tym samym obiad przygotowujemy albo nad ranem, albo wręcz wieczorem poprzedniego dnia. Gdy wrócimy do domu z pracy, posiłek będzie już gorący i gotowy do konsumpcji.

Wolnowar_Crock-Pot_5,7L-lifestyle

Sam proces przygotowania potraw jest za to wyraźnie szybszy niż w przypadku „tradycyjnego” gotowania. Najczęściej polega tylko na przygotowaniu składników (oczyszczeniu mięsa, warzyw czy owoców, pokrojenia składników w mniejsze kawałki), „wrzuceniu” wszystkiego do wolnowaru i uruchomieniu urządzenia. Wieloskładnikowe potrawy w większości przypadków przyrządza się za jednym zamachem w jednym garnku, więc nie brudzi się kilku garnków czy patelni, jak w przypadku tradycyjnych metod.

Potrawy przyrządza się w odmienny sposób niż podczas gotowania tradycyjnymi metodami, w wysokich temperaturach. Dlatego przyszli posiadacze wolnowarów będą musieli nauczyć się nowych przepisów.

Wolnowar_Crock-Pot_3,5L_czerwony

Jak jednak zapewniają producenci wolnowarów, ich sprzęt pozwoli na zmniejszenie rachunków za prąd czy gaz (urządzenia te działają długo, ale konsumują wtedy relatywnie niewiele energii elektrycznej) i pozwalają na natychmiastową konsumpcję smacznego, gorącego obiadu zaraz po powrocie z pracy do domu.

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.