Jak wybrać piekarnik parowy

Pieczemy na parze

Krzysztof Pojawa
Jak wybrać piekarnik parowy

Gotowanie na parze wciąż jeszcze kojarzy się często z ustawionym na kuchence garnkiem z wrzątkiem, na którym leżą - ułożone na specjalnej tacce - najczęściej warzywa.
Można to zmienić. Podpowiemy, jak - wykorzystując nowoczesny, profesjonalny sprzęt AGD - skorzystać z zalet gotowania na parze i przygotować doskonałe warzywa, mięso i ciasta.

0

O zaletach przyrządzania potraw na parze powiedziano i napisano już tysiące zdań. Zapewne większość Czytelników zna dobrze te przymioty – tak przygotowane jedzenie jest zdrowsze, bo do jego zrobienia nie używa się tłuszczu. Zawiera też znacznie więcej składników odżywczych i witamin niż po upieczeniu, usmażeniu lub ugotowaniu bezpośrednio w wodzie, jest też smaczniejsze, choć to pozostaje kwestią gustu.

W wielu gospodarstwach domowych gotowanie na parze wciąż jeszcze kojarzy się z ustawionym na kuchence garnkiem z gotującą się wodą, nad którym, na specjalnej, perforowanej podkładce, ułożone są warzywa. Jest to sposób względnie skuteczny, bo warzywa da się tak ugotować, ale niewygodny i nieefektywny. Taka forma gotowania całego obiadu, np. ryby z ziemniakami i warzywami, zajmie wiele czasu lub zaangażuje wiele ustawionych obok siebie na kuchence garnków. Nie będzie też możliwe chociażby dokładne ustalenie temperatury, w jakiej każda z potraw musi się gotować.

Piekarniki parowe - garnek

Źródło: materiały prasowe

Żeby ułatwić gotowanie na parze i sprawić, że będzie wymagało nie więcej wysiłku niż klasyczne gotowanie na wodzie lub pieczenie, producenci AGD przygotowali specjalne urządzenie do gotowania na parze – parowar.

Jego działanie jest proste – do umieszczonego na samym dole pojemnika nalewa się wodę, która zostanie zamieniona w parę, a nad nim, na perforowanych tackach, ustawia się, zazwyczaj jeden na drugim, pojemniki z potrawami do ugotowania. Urządzenia te posiadają regulację czasu pracy i temperatury. Wiele z nich ma też automatyczne programy do przygotowywania różnych rodzajów potraw.

Piekarniki parowe - parowar

Źródło: materiały prasowe

Do beczki miodu trzeba niestety dodać łyżkę dziegciu. Parowary, chociaż nowoczesne, pozwalające na przygotowanie kilku potraw jednocześnie i niedrogie – przyzwoitej klasy parowar można kupić za 300zł – są urządzeniami z niewielka pojemnością. Trudno jest w nich przyrządzić większy kawałek mięsa, mają ograniczoną funkcjonalność i wymagają większej uwagi i wysiłku przy obsłudze – przed każdym użyciem parowar należy zmontować z kilku części (podstawka, pojemniczki), po użyciu umyć, wytrzeć i złożyć z powrotem. Wydaje się to nie być zbyt dużym problemem, ale w przypadku częstego używania staje się nad wyraz uciążliwe i niewygodne.

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.