Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 400 g owoców i warzyw dziennie. Bardzo dobrym sposobem na wzbogacenie naszej codziennej diety w odpowiednią ilość warzyw i owoców jest wyciskanie (ew. wytłaczanie) z nich soków. Dzięki temu znacznie łatwiej jest nam przyswoić pożądaną ilość roślinnego pożywienia niż nosić ze sobą w ciągu dnia np. pół kilo warzyw, a potem je obierać, chrupać itp. Na rynku mamy bardzo szeroką ofertę sprzętu umożliwiającego przetworzenie pożywnej biomasy roślinnej w łatwo przyswajalny pokarm płynny lub półpłynny.
Sokowirówka jest gorsza od wyciskarki! - MIT!
Niekiedy można się spotkać z takimi nieuzasadnionymi opiniami. W rzeczywistości to, które urządzenie jest dla nas lepsze zależy od naszych potrzeb. Sokowirówki szybkoobrotowe, potocznie nazywane właśnie po prostu jako "sokowirówki" rozdrabniają owoce i warzywa na mniejsze części, a następnie poprzez wykorzystanie siły odśrodkowej sok oddzielany jest od miąższu. Wyciskarki (pełna nazwa to wyciskarki ślimakowe) działają na odmiennej zasadzie - w tym przypadku owoce i warzywa są miażdżone przez wolnoobracające się tłoki ślimakowe. Miażdżenie powoduje wydzielenie soku z przetwarzanego surowca, sok ten jest następnie przefiltrowywany w celu oddzielenia miąższu. Choć w obu przypadkach możemy uzyskać soki, to płynny pokarm uzyskany z obu typów urządzeń trochę się różni. W przypadku sokowirówek najczęściej uzyskamy klarowną konsystencję soku, którą wielu konsumentów (a zwłaszcza dzieci) woli od gęstego i bardziej sycącego soku będącego produktem działania wolnoobrotowej wyciskarki ślimakowej. Jednak w żadnym razie nie oznacza to, że sok uzyskany w wyniku działania sokowirówki jest czymś gorszym. Po prostu, jeżeli wolicie soki klarowne, przygotujecie je w sokowirówce, a gdy preferujecie gęstsze soki - wybierzcie wyciskarkę.
Sok z wyciskarki ma więcej witamin! - MIT!
Nasza percepcja nas zwodzi - wielu ludzi z samego tylko faktu iż sok z wyciskarki jest gęstszy i masywniejszy, wysnuwa wniosek, że sok taki jest bardziej wartościowy pod względem ilości witamin niż klarowne soki z sokowirówek. Co na to nauka? Dzięki firmie Philips dotarliśmy do badań biologicznych przeprowadzonych przez naukowców Universität für Bodenkultur Wien (BOKU), czyli Uniwersytetu Przyrodniczego w Wiedniu (BOKU). W odpowiedzi na pytanie jaki poziom witamin zawierają soki zrobione przy użyciu różnych typów urządzeń (sokowirówek i wyciskarek) wiedeńscy naukowcy stwierdzili iż przęciętna zawartość witamin w sokach przygotowywanych przy pomocy obu typów urządzeń jest zbliżona. Mogą jednak występować pewne wahania ich ilości w zależności od użytych składników, czy zastosowanych urządzeń.
Powyższy zbiór wykresów pokazuje jaką ilość witaminy C udało się uzyskać dla różnych owoców i warzyw w zależności od tego, czy sok z nich był uzyskiwany za pomocą sokowirówki, czy też wyciskarki. W przypadku pomarańczy nieznacznie lepsza okazała się wyciskarka, różnica pomiędzy urządzeniami w przypadku owoców kiwi jest pomijalna, w pozostałych przypadkach również widać pewną przewagę wyciskarek.
Gdy jednak spojrzymy na kolejny wykres, okazuje się, że wystarczyło tylko zbadać ilość innej witaminy (na powyższym wykresie dane dotyczą witaminy A, a dokładniej ogólnie karotenoidów), a znaczną przewagę uzyskały sokowirówki. Na przykład sok z marchwi przyrządzony za pomocą szybkoobrotowej sokowirówki ma ponad dwukrotnie więcej karotenoidów aniżeli sok z tych samych warzyw uzyskany za pomocą wyciskarki. W przypadku pomidorów czy szpinaku przewaga sokowirówki nie jest już tak znacząca, niemniej wciąż widoczna. Zatem sokowirówki nie "generują" mniej witamin od wyciskarek - mit obalony.
W przypadku innych witamin również różnice są niewielkie i raz przewagę uzyskują sokowirówki (np. więcej witaminy K w soku z kiwi uzyskamy właśnie w nich), a raz wyciskarki (wycisną więcej witaminy E z pomidorów).
Sok z wyciskarki ma więcej błonnika! - PRAWDA (ale z pewnymi wyjątkami)
Odmienny sposób wytwarzania soku w wolnoobrotowych wyciskarkach ślimakowych ma zauważalny wpływ na ilość błonnika w soku, jednak i tutaj w niektórych przypadkach (zależnie od użytego surowca) przewagę mogą uzyskać szybkoobrotowe sokowirówki. Spójrzcie na poniższy wykres obrazujący badania wiedeńskich naukowców.
Analiza stałych zawiesin (zawierających błonnik) pokazuje, że znacznie więcej ich znajdziemy w gęstszych sokach z wyciskarki, niemniej w przypadku marchwi, szpinaku, czy jabłek minimalnie więcej błonnika uzyskamy stosując sokowirówkę. Ale ogólnie to soki przygotowane przy użyciu wyciskarek są bogatsze w błonnik. To tłumaczy również dlaczego soki z wyciskarek są gęstsze i bardziej sycące, podczas gdy te z sokowirówki są raczej orzeźwiające i klarowne. Błonnik wykazuje działanie probiotyczne, wspierając florę bakteryjną układu pokarmowego; spowalnia wchłanianie węglowodanów i zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi, dzięki czemu energia dostarczana przez węglowodany wystarcza na dłużej. Soki z wyciskarki bogate w błonnik są na pewno bardziej sycące i korzystniej wpływają na nasz układ pokarmowy, dlatego jeżeli z pewnych względów zalecane jest dla nas by mieć dietę bogatą w błonnik, a wciąż jeszcze nie mamy wyciskarki do soków, warto rozważyć jej zakup.
Soki z wyciskarki/sokowirówki są słodsze - MIT!
Jedni uważają, że sok z sokowirówki jest słodszy, inni twardo oponują twierdząc, że to właśnie wyciskarkom zawdzięczamy większą słodycz. Ani jedni, ani drudzy nie mają racji - z badań naukowych wynika, że niezależnie od metody, czy też raczej urządzenia, którym się posługujemy w celu uzyskania soku, ilość cukru w sokach z sokowirówki czy wyciskarki jest zbliżona.
Powyższy wykres jasno pokazuje, że różnice pomiędzy ilością cukru w soku pozyskanym za pomocą sokowirówki, a tym z wyciskarki są pomijalne. Przy okazji jednak warto zwrócić uwagę na znaczne różnice pomiędzy ilością cukru w owocach a warzywach. Jak widać na wykresie sok z pomidorów zawiera zaledwie 6 gram cukru na 100 gram soku. Tymczasem w przypadku czerwonego grejpfruta w soku z tego owocu mamy niemal trzykrotnie więcej cukru. Dlatego zwracamy uwagę wszystkim miłośnikom soków, że poszukując odżywczych składników lepiej wybierać soki warzywne, a owocowe ze względu na znacznie większą zawartość cukru niech pozostaną - oczywiście wciąż wartościowym, ale jednak - deserem.