Panasonic MJ-DJ01 klasyczna sokowirówka

Sokowirówka z wygodnym kranem i odpornymi na uszkodzenie częściami

Adam Kwiatkowski
Panasonic MJ-DJ01 klasyczna sokowirówka

MJ-DJ01 wyprodukowana pod marką Panasonic to skuteczne narzędzie do wydobywania z warzyw i owoców pysznego soku. Stalowe noże i gęste sito bardzo szybko przerabiają miękkie i twarde surowce do produkcji soku. Obrotowy kran z zabezpieczeniem przed kapaniem ułatwia korzystanie z sokowirówki. Wzornictwo MJ-DJ01 jest bardzo klasyczne w stale modnych kolorach, polerowanej stali w połączeniu z czernią tworzywa. 

3

Efektywność sokowirówki

Do przeprowadzenia testu efektywności sokowirówki wybrane zostały jabłka, marchew oraz śliwki - węgierki. Do każdego wyciskania soku stosowany był 1 kg surowców, pozbawionych gniazd nasiennych i pestek. Marchew została przed wyciskaniem obrana.

Wyciskanie soku ze śliwek.

Ze względu na budowę i konsystencję miąższu śliwki zawierają nawet 85 proc. wody. Podczas wyciskania soku owoce te zachowują się podobnie, jak owoce miękkie, np porzeczki, agrest, wiśnie. Sok ze świeżych śliwek stosowany jest jako uzupełnienie diety z małą ilością błonnika pokarmowego (od 1,4 g do 2 g / 100 g surowych śliwek). Sok zawiera bardzo dużo cukrów oraz minerałów, w tym potasu i żelaza. Śliwki dostarczają również szereg witamin (A, E, niewielkie ilości C, i z grup B). W 100 gramach owoców znajduje się około 45 kcal.

MJ_DJ01_002

Do wyciskania soku wykorzystano 1000 g surowych, wydrylowanych owoców. Waga soku, po odwirowaniu, wynosiła 700 g. Wióry w pojemniku na wytłoki były tylko lekko wilgotne. 

Sok z jabłek

sito

Wykorzystaliśmy sezonowe jabłka, o twardym, zwartym i soczystym miąższu. Jabłka zawierają do 83 proc. wody. Z 1 kg jabłek (z usuniętymi gniazdami nasiennymi) uzyskaliśmy 690 g soku. Wytłoki w pojemniku były suche, tylko wióry na pokrywie były lekko wilgotne. 

Sok z marchwi

Ludzie wykorzystują marchew od ponad 4000 lat. Występuje dziko w całej Europie i Azji, należy do rodziny selerowatych. Korzenie o pomarańczowej barwie zostały rozpropagowane przez holenderskich rolników, bo kolory korzeni marchwi mogą być bardzo różne, od białych, kremowych, po purpurowe i czarne. Korzeń spichrzowy rośliny składa się w 88 - 90 proc. z wody, 4 - 10 proc. to cukry proste. Warzywo cenione jest za dużą zawartość karotenów i witamin A oraz B1, B2, B6 . Sok jest źródłem minerałów i pierwiastków śladowych. 

marchewdżusPomimo dużej zawartości wody, z kilograma obranej marchwi udało się utoczyć tylko 537 g soku. Wióry w pojemniku były wyraźnie wilgotne. Po przełączeniu biegu na 2, ilość soku wyraźnie się zwiększyła. 

Waszym zdaniem

przepismamy.pl00

Polecam moje propozycje domowych soków
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=sok

przepismamy.pl00

<a href="http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=sok"> http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=sok </a>

jedrzej.tarnawski00

Rewelacyjna sprawa na wiosnę. Już na mojej liście zakupów!

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.