Efektywność sokowirówki
Do przeprowadzenia testu efektywności sokowirówki wybrane zostały jabłka, marchew oraz śliwki - węgierki. Do każdego wyciskania soku stosowany był 1 kg surowców, pozbawionych gniazd nasiennych i pestek. Marchew została przed wyciskaniem obrana.
Wyciskanie soku ze śliwek.
Ze względu na budowę i konsystencję miąższu śliwki zawierają nawet 85 proc. wody. Podczas wyciskania soku owoce te zachowują się podobnie, jak owoce miękkie, np porzeczki, agrest, wiśnie. Sok ze świeżych śliwek stosowany jest jako uzupełnienie diety z małą ilością błonnika pokarmowego (od 1,4 g do 2 g / 100 g surowych śliwek). Sok zawiera bardzo dużo cukrów oraz minerałów, w tym potasu i żelaza. Śliwki dostarczają również szereg witamin (A, E, niewielkie ilości C, i z grup B). W 100 gramach owoców znajduje się około 45 kcal.
Do wyciskania soku wykorzystano 1000 g surowych, wydrylowanych owoców. Waga soku, po odwirowaniu, wynosiła 700 g. Wióry w pojemniku na wytłoki były tylko lekko wilgotne.
Sok z jabłek
Wykorzystaliśmy sezonowe jabłka, o twardym, zwartym i soczystym miąższu. Jabłka zawierają do 83 proc. wody. Z 1 kg jabłek (z usuniętymi gniazdami nasiennymi) uzyskaliśmy 690 g soku. Wytłoki w pojemniku były suche, tylko wióry na pokrywie były lekko wilgotne.
Sok z marchwi
Ludzie wykorzystują marchew od ponad 4000 lat. Występuje dziko w całej Europie i Azji, należy do rodziny selerowatych. Korzenie o pomarańczowej barwie zostały rozpropagowane przez holenderskich rolników, bo kolory korzeni marchwi mogą być bardzo różne, od białych, kremowych, po purpurowe i czarne. Korzeń spichrzowy rośliny składa się w 88 - 90 proc. z wody, 4 - 10 proc. to cukry proste. Warzywo cenione jest za dużą zawartość karotenów i witamin A oraz B1, B2, B6 . Sok jest źródłem minerałów i pierwiastków śladowych.
Pomimo dużej zawartości wody, z kilograma obranej marchwi udało się utoczyć tylko 537 g soku. Wióry w pojemniku były wyraźnie wilgotne. Po przełączeniu biegu na 2, ilość soku wyraźnie się zwiększyła.