SI-4T-Black Solgaz - Polska płyta indukcyjna

Bezpłomieniowa płyta indukcyjna firmy Solgaz

Adam Kwiatkowski
SI-4T-Black Solgaz - Polska płyta indukcyjna

Kolejna bezpłomieniowa płyta ceramiczna, produkowana przez Solgaz, polską firmę, to płyta indukcyjna SI-4T-Black. Pozwala dostosować wielkość pola gotowania do naczynia, w którym gotujemy. Dwa ogromne pola mogą służyć do wstawienia brytfanny, garnków i garnuszków. Oczywiście, naczynia muszą być dostosowane do pracy z płytami indukcyjnymi. Zaletą gotowania indukcyjnego jest duże bezpieczeństwo, mała bezwładność cieplna i energooszczędność. 

11

Płyta indukcyjna SI-4T-Black - testy praktyczne

Do sprawdzenia płyty wykorzystany został garnek emaliowany o średnicy 200 mm. Napełniony został litrem wody o temperaturze 8 st. C. Przed każdym pomiarem garnek był schładzany do temperatury gotowanej cieczy.

Pole grzejne nr 1, przednie - lewe.

Doprowadzenie 1 litra wody do temperatury 95,6 st. C zajęło 4 minuty, 48 sekund. 

Pole grzejne nr 2, tylne - lewe

Doprowadzenie 1 litra wody do temperatury 95,4 st. C zajęło 5 minut, 12 sekund. 

Pole grzejne nr 3, tylne - prawe

Doprowadzenie 1 litra wody do temperatury 95,5 st. C zajęło 4 minuty, 38 sekund. 

Pole grzejne nr 4, przednie - prawe

Doprowadzenie 1 litra wody do temperatury 95,4 st. C zajęło 4 minuty, 52 sekundy.

Na najczęściej wykorzystywanym polu grzejnym, przednim - prawym przeprowadziliśmy kolejne próby. Do emaliowanego naczynia o średnicy 20 cm wlane zostało 3 litry wody kranowej o temperaturze 11 st. C  Doprowadzenie cieczy do temp. 96,8 st. C przy odkrytym naczyniu: 15 minut i 37 sekund. Po zakryciu naczynia czas do zagotowania wody został skrócony do 13 minut i 58 sekund.

Podczas wcześniejszych testów z płytą ceramiczną konwencjonalną wykorzystywany był ten sam garnek, wypełniony wodą o temperaturze 13 st. C, potrzeba było aż 21 minut na doprowadzenie cieczy do 96 st. C. Obie płyty pobierają podobną ilość energii elektrycznej, ale czas gotowania na kuchni indukcyjnej jest krótszy (i tym samym koszt korzystania jest niższy) o prawie 20 proc. 

Podczas pracy temperatura tafli nie przekraczała temperatury dna garnka, około 102 st. C. Płyty indukcyjne nie tracą energii na ogrzewanie pola grzejnego, tylko rozgrzewają dno naczynia. Zaledwie kilka minut po gotowaniu tafla stygnie na tyle, aby nie stanowić zagrożenia dla zdrowia. W przypadku kontaktu z powierzchnią płyty indukcyjnej skóra może zostać oparzona, ale znacznie słabiej, niż podczas nieostrożnego korzystania z klasycznej kuchni ceramicznej. 

Gładka tafla płyty indukcyjnej jest prosta do utrzymania w czystości, najczęściej do sprzątnięcia po gotowaniu wystarcza wilgotna bawełniana ścierka. W przypadku powstania zacieków od twardej wody lub po mocniejszym zabrudzeniu można zastosować delikatne preparaty do czyszczenia kuchennych płyt ceramicznych. 

Przyciski dotykowe umieszczono tak, aby dostęp do nich nie stanowił problemu dla użytkowników, jednocześnie zadbano o bezpieczeństwo najmłodszych. Pole oznaczone ideogramem klucza służy do włączenia i wyłączenia zabezpieczenia przed dziećmi.

Pola dotykowe są bardzo podobne do zastosowanych przez producenta w płytach ceramicznych - gazowych. Niestety wraz ze wzrostem liczby przydatnych funkcji zmniejszyła się intuicyjność panelu sterowania. Najłatwiejsze do zlokalizowania są przyciski włączenia i wyłączenia płyty, klucz (do zabezpieczenia przed dziećmi). Dosyć łatwy do interpretacji jest pole oznaczone ideogramem przerwanej fali - to pauza, która zawiesza działanie pól grzejnych. Jednak pole P oraz pole oznaczone dwiema strzałkami wymagają sprawdzenia w instrukcji. 

Aby rozpocząć gotowanie należy uruchomić płytę, należy dotknąć pole I/O przez około sekundę. Na wyświetlaczu pojawią się podświetlenia pól grzewczych, należy wybrać to pole, na którym umieszczony został garnek. Następnie należy dotykowym suwakiem określić moc grzania (od 0 do 9). Te nastawy są intuicyjne. Komplikacje pojawiają się, gdy użytkownik będzie chciał skorzystać z funkcji dodatkowych. Płyta SI-4T ma wbudowaną funkcję booster, która przyspiesza gotowanie, przez zwiększenie mocy pola grzejnego. Aby uruchomić booster należy skorzystać z przycisku "P", po zaprogramowaniu pola grzejnego. Booster działa przez pięć minut od uruchomienia, po tym czasie automatycznie wyłącza się. W trakcie korzystania z funkcji booster czasie spada efektywność pozostałych pól grzewczych. 

Funkcja Free pozwala na połączenie dwóch pól grzewczych po lewej lub po prawej stronie w jedno duże pole. Dzięki tej funkcji na płycie można gotować w dużych naczyniach, np. w emaliowanych brytfannach. Co ciekawe, przeniesienie naczynia z jednej strony płyty, na pole po drugiej stronie uruchomi automatycznie funkcję Free z poprzednimi nastawami. 

Pole oznaczone dwiema strzałkami symbolizuje podtrzymywanie temperatury. Dzięki tej funkcji można przez kilka godzin przygotowywać potrawy wymagające niezbyt wysokiej temperatury. Funkcja sprawdza się podczas gotowania francuskiego sosu z ziemniaków purée, do roztapiania utwardzonego tłuszczu czy czekolady. To również sposób na utrzymanie optymalnej temperatury potrawy, która będzie spożywana później. Funkcja pozwala na utrzymywanie potrawy w odpowiedniej temperaturze do ośmiu godzin. Po nastawieniu podtrzymywania temperatury możliwe jest wybranie stopnia grzania, który będzie utrzymywał 42 st. C lub 74 st. C lub 94 st. C. Po wybraniu pola, na którym postawiony jest garnek z gotową potrawą należy nacisnąć przycisk z dwiema strzałkami, raz naciśnięte pole ustawi temperaturę 42 st. C ponowne naciśnięcie zwiększy temperaturę utrzymywaną do 74 st. C a trzykrotne naciśnięcie to 94 st. C.

Ustawienie czasu pracy możliwe jest oddzielnie dla każdego "palnika". Po wybraniu pola grzejnego i ustawieniu mocy należy nacisnąć pole zegara, pojawi się cyfra 10, wykorzystując suwak należy wybrać z przedziału 0 - 9 cyfrę jedności a następnie dotknąć ponownie pole zegara i określić dziesiątki z zakresu 0 - 9. Timer można ustawić na maksymalnie 99 minut. Po ustalonym czasie płyta wyłączy gotowanie.

Funkcje utrzymywania temperatury oraz ustalanie czasu pracy są bardzo przydatne, ale praktyczne wykorzystanie wymaga kilkukrotnej praktyki. 

Waszym zdaniem

jakub.biel02

Super!

jacobs401

Fajnie, że Polacy się tak rozwijają. Powodzenia!

maly.test00

Fajnie się zapowiada. Mam tylko nadzieje ze podatki ich nie zjedzą tutaj

jareth00

Taa,a gdzie i jak mają sobie to zamontować ludzie w blokach z tat 60 ubiegłego wieku???

kablowka00

Mam zamiar kupić ich płytę gazową ale niestety wciąż trzyma wysoką cenę.

mbl00

Solgaz - za****ste płyty bez płomienia!

mirek kowal11100

To jakieś wielkie nieporozumienie! Czas do doprowadzenia 1 litra wody w garnku z dnem 20cm średnicy rzędu 15 minut lub więcej na płycie indukcyjnej to katastrofa! Tak długo! Jeżeli to jest rzetelnie przeprowadzony test, to ta płyta wypada bardzo źle. Płyta AEG doprowadza do wrzenia 1litr wody w 110 sekund! Tak - 1 minuta 50 sekund do wrzenia, a kosztuje 1'600pln. Widać nie wychodzi im w płytach gazowych, to próbują wejść na totalnie im nie znane tereny. Z płyt gazowych śmierdzi już po pół roku użytkowania, a serwisowanie tzw propromienników jest drogie.

mirek kowal11100

Oczywiście 1 litr - 5minut. To bardzo dużo.

djassimo00

Mirku myślę że taka redakcja ktora ma stycznosc z AGD na codzien nie moze sie mylic w prostych sprawach ;)
Pamietaj ze garnek garnkowi nierówny, podobnie z temp. wody w tym wlasnie garnku

dana3500

Dla mnie extra. Mam cały pakiet: płytę, okap i piekarnik. Cudnie razem wyglądają. I co najważniejsze są niezawodne. Godne polecenia

kasia39600

Kupiłam kilka miechów temu właśnie tą indukcję. Cudo! sama wykrywa gdzie kładę gary i grzeje tylko w tym miejscu.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.