Samsung BQ1VD6T131 - test piekarnika wielofunkcyjnego z technologią Twin Convection

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Krzysztof Pojawa
Samsung BQ1VD6T131 - test piekarnika wielofunkcyjnego z technologią Twin Convection

Jedna kuchnia, jeden piekarnik i dwie potrawy o zupełnie odmiennym charakterze, przygotowywane jednocześnie. Oszczędność czasu i prądu. Producent obiecuje, że smaki i aromaty nie wymieszają się ze sobą. Brzmi fantastycznie i wydaje się niemożliwe, jednak produkt, który opisujemy - piekarnik Samsung BQ1VD6T131 - podobno to potrafi.

1

Testowane produkty:

Piekarnik "dualny"

Otrzymaliśmy do przetestowania wielofunkcyjny piekarnik do zabudowy, model BQ1VD6T131 wyprodukowany przez firmę Samsung.

Samsung BQ1VD6T131 - przód lewy

Sądziliśmy, że jest to kolejne urządzenie jakich wiele na rynku. Nowoczesne, wyposażone w wiele przydatnych funkcji, w tym bardzo modną ostatnio możliwość pieczenia na parze, ale niewyróżniające się niczym nadzwyczajnym. Producent jednak przekonywał nas, że przekazany nam sprzęt jest naprawdę wyjątkowy. Dlaczego? Ze względu na zastosowaną w nim technologię Twin Convention i stworzony dzięki niej system Dual Cooking, czyli rozwiązanie pozwalające na jednoczesne pieczenie na różnych poziomach jednej komory dwóch zupełnie różnych potraw w oddzielnie ustawionych temperaturach oraz z odmiennymi czasami i trybami pieczenia. Smaki i zapachy miały się nie mieszać, każda z potraw miała wyglądać, smakować i pachnieć tak, jak gdyby została przygotowana w osobnym piekarniku. Ponoć korzystając z testowanego sprzętu możemy jednocześnie upiec delikatne ciasto i mocno przyprawioną sztukę mięsa bez ryzyka, że np. biszkopt po zakończeniu pieczenia będzie miał smak i zapach karkówki w czosnku.

Do informacji producenta podeszliśmy ostrożnie. Wzięliśmy pod uwagę jednak, że nasz sceptycyzm może być nieco na wyrost. Zadaliśmy więc pytanie znajomym osobom, często zajmującym się – amatorsko lub profesjonalnie – gotowaniem, czy to, o czym mówią przedstawiciele firmy Samsung wydaje im się prawdopodobne. Od wszystkich usłyszeliśmy tę samą odpowiedź – nie, nie ma możliwości, żeby zapachy całkowicie odmiennych potraw pieczonych w jednym piekarniku nie wymieszały się ze sobą. Oczywiście cały czas mamy na myśli pieczenie różnych potraw w jednej komorze, bo istnieją piekarniki wyposażone w więcej niż jedną komorę, jak np. sprzęt mało u nas znanej firmy Belling, model FSG60DQF).

Waszym zdaniem

jga00

Witam,
minus produktu jest nieprawdziwy - sprawdzone
w piekarniku można ustawić niższe temperatury, ograniczeniem jest natomiast różnica pomiędzy komorami nie może przekraczać 80 stopni,
czyli jeśli w dolnej komorze ustawimy 170 st. to w górnej może być max 250 st.,
Pozdrawiam,

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.