Sharp Steamwave AX-1100 – test kuchenki parowej „3 w 1”

Uczta nie tylko dla oczu

tekst: Daria Kowalska, zdjęcia: Dawid Gr
Sharp Steamwave AX-1100 – test kuchenki parowej „3 w 1”

Kuchenki mikrofalowe na dobre zagościły w naszych domach. Pozwalają głównie na podgrzanie posiłku bądź napoju, wiele modeli ma także funkcję grillowania. Model AX-1100 firmy Sharp oferuje jeszcze więcej. Umożliwia przygotowanie posiłku za pomocą mikrofal, pary lub grilla.

0

Testowane produkty:

Testy praktyczne – gotujemy, stosując programy ręczne

Gotowanie ręczne oznacza samodzielne ustawienie wszystkich niezbędnych funkcji według własnego uznania. Czegoś takiego właśnie potrzebowaliśmy, aby dopracować skrzydełka. Odpowiednie parametry wprowadziliśmy w kilka sekund; czas ustaliliśmy na 10 minut, a następnie użyliśmy przycisków „Grill” i „Start”. Musimy przyznać, że wybrana przez nas opcja okazała się strzałem w dziesiątkę. Skrzydełka były idealnie dopieczone i chrupiące, a co najważniejsze, nie spaliły się.

Dalsze kulinarne popisy odbywały się już tylko przy ustawieniach ręcznych. Gotowaliśmy na parze, korzystając z różnych parametrów mocy pary, w zależności od produktów. Częściej jednak używaliśmy grilla. Stosując ręczną konfigurację, musieliśmy pamiętać o odwracaniu produktów, głównie mięsa, mniej więcej w połowie cyklu gotowania/grillowania. Nie mogliśmy liczyć na sygnał dźwiękowy, jak w przypadku automatycznej, nie było to jednak żadnym problemem.

Musimy przyznać, że samodzielny dobór ustawień zapewnił nam więcej możliwości. W przypadku automatycznych programów trzeba się trzymać gramatury przygotowywanej potrawy, a nie zawsze szykowaliśmy posiłek dla czterech osób. Ręcznie wprowadzane parametry to większa swoboda, przynajmniej z naszego punktu widzenia. Zauważyliśmy również, że w programach ręcznych zużycie energii jest znacznie mniejsze niż w automatycznych: podczas grillowania miernik poboru mocy wskazywał około 911 W, a całkowite zużycie wyniosło 346 kWh, czyli mniej niż podczas gotowania z wykorzystaniem programów automatycznych.

Podczas grillowania warto zwrócić uwagę na położenie tac w komorze. Im wyżej ustawiona taca, tym obróbka potrawy jest szybsza i „mocniejsza”. Dlatego najbezpieczniejsze położenie to środkowa opcja, oznaczona przez producenta jako „2”.

Test kuchenki parowej Sharp Steamwave 3 w 1 AX-1100

Z funkcji mikrofal korzystaliśmy rzadziej, najczęściej do podgrzewania bądź przygotowywania popcornu. W tym trybie obudowa kuchenki pozostaje dość chłodna. Pobór energii waha się w przedziale 1470–1430 W.

Choć urządzenie nie sygnalizowało, że trzeba usunąć kamień, z ciekawości uruchomiliśmy ten program (wcześniej kuchenka parowała, grillowała i podgrzewała około 40 razy). Trwa 62 minuty; sprzęt zużywa w tym czasie 163 kWh.

Waszym zdaniem

Brak opinii.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.