Solgaz SP-34-PM – kompaktowy piekarnik elektryczny, parowy i mikrofala

Trzy w jednym

Magda Spernacka
Solgaz SP-34-PM – kompaktowy piekarnik elektryczny, parowy i mikrofala

Produkty polskiej firmy Solgaz gościły już na naszych łamach kilkukrotnie. Pierwszym przetestowanym urządzeniem była nietypowa płyta gazowa, która wygląda zupełnie jak płyta indukcyjna (z wierzchu zamiast palników mamy taflę szkła). Kolejnym równie nieprzeciętnym wyrobem jest inteligentny okap, który automatycznie uruchamia się gdy zaczynamy gotować. Solgaz lubi jednak zaskakiwać, a najnowszy sprzęt tej firmy, który trafił do naszej redakcyjnej kuchni, to piekarnik elektryczny typu „trzy w jednym”, łączący funkcje piekarnika elektrycznego, piekarnika parowego i kuchenki mikrofalowej. Dotychczas żadnemu innemu producentowi nie udało się połączyć tych trzech funkcji w jednym urządzeniu.

7

Gotujemy

Obsługa Solgaz SP-34-PM jest prosta w użyciu, o ile... zapamięta się, co oznaczają poszczególne ikony na panelu dotykowym. A te niestety mogą być czasem trochę mylące, albo po prostu trudno odgadnąć, do czego mogą służyć. Przykładowo, ikona z trzema pionowymi "falkami" oznacza uaktywnienie trybu parowego, chociaż niektórzy mogą pomyśleć, że ma coś wspólnego z podgrzewaniem. Tak samo ikona do wyboru trybu pracy piekarnika (konwekcja, grill elektryczny, mikrofala) to okrąg zbudowany z kropek i dwie poziome "falki".

Tajemnicze trzy pionowe falki w okręgu ze strzałkami i symbolem litery A umożliwia z kolei wybranie jednego z 80 programów automatycznych. 

Z kolei kropelka wpadająca do pojemnika to przycisk wysuwający zbiornik na wodę.

Solgaz panel

Obsługi piekarnika trzeba się po prostu nauczyć z instrukcją w ręku - bez tego praktycznie nie ma możliwości opanować wszystkich jego funkcji. Dałoby się uprościć obsługę, gdyby sprzęt wyposażono w bardziej zaawansowany, tekstowy wyświetlacz, na którym byłaby prezentowana wybrana aktualnie funkcja. Skomplikowałoby to jednak samą konstrukcję urządzenia i na pewno wpłynęło na jego wyższą cenę (która sama w sobie też wcale nie jest wcale niska), więc jesteśmy w stanie zaakceptować dotykowy panel i cyfrowy wyświetlacz.

Na wyświetlaczu SP-34-PM prezentowana jest aktualna godzina, która może być też zamieniona na timer. Możemy też wybrać moc grzania kuchenki mikrofalowej (w zakresie od 100 do 900 W) czy zadaną temperaturę w trybie pracy piekarnika elektrycznego (od 50 do 230 stopni Celsjusza). 

Po włączeniu funkcji pary można regulować temperaturę wody (maksymalnie 100 s. C) oraz jej ilość (od 30 do 100%). 

Po prawej stronie umieszczono zbiornik na wodę, który należy napełnić, by korzystać z funkcji pary. Zbiornik wysuwa się po dotknięciu odpowiedniej ikony na panelu. Przycisku wysuwania zbiornika szukaliśmy początkowo w jego pobliżu, ale tu znajdują się jedynie dwa - uruchamiający obróbkę termiczną (czyli gotowanie), a także przycisk (a raczej dotykowa ikona) zatrzymania pracy, pełniący też rolę przycisku blokady dziecięcej (jego przytrzymanie przez 3 sekundy powoduje dezaktywację wszystkich przycisków; drzwiczki piekarnika nadal można otworzyć w dowolnym momencie). Tymczasem przycisk odpowiadający za wysuwanie zbiornika umieszczono zupełnie po lewej stronie. Wolelibyśmy, by to właśnie przycisk blokady dziecięcej znalazł się w miejscu przycisku wysuwania zbiornika wody, zaś ten powinien się znaleźć w pobliżu samego zbiornika. Ale to drobny mankament.

Sam zbiornik wysuwa się w bardzo "futurystyczny" sposób, powoli, jak tacka napędu DVD w komputerze. Wyjeżdża z obudowy jedynie na kilka centymetrów i zatrzymuje się. Za pierwszym razem czekaliśmy, aż wysunie się dalej, ale w tym momencie trzeba go już po prostu chwycić palcami i wysunąć. Można też próbować uzupełnić wodę bez całkowitego wysuwania zbiornika, na przykład wstrzykując ją dużą strzykawką.

W piekarniku Solgaz SP-34-PM przygotowaliśmy różne potrawy, zarówno typowo obiadowe, jak i desery. Korzystaliśmy także z funkcji pary, zarówno samodzielnie (do ugotowania na parze warzyw - to znacznie zdrowsze niż gotowanie ich w garnku z wodą, gdyż nie "wypłukuje" witamin!), jak i w połączeniu z funkcją kuchenki mikrofalowej.

Nie mieliśmy większych problemów z dostosowaniem parametrów pracy piekarnika do typu przygotowywanego posiłku, chociaż czasami wymagało to trochę eksperymentów z ustawianiem odpowiedniej temperatury czy czasu obróbki termicznej.

Producent postanowił jednak ułatwić ten proces i udostępnił 80 trybów automatycznych dla różnych typów potraw. Mamy do wyboru kilkanaście różnych typów ryb (sandacz, łosoś, pstrąg itd.), mięs (indyk, kurczak, wołowina itd.), warzyw czy deserów. Trzeba jednak odszukać w instrukcji obsługi rodzaj przygotowywanej potrawy, a następnie wybrać kod tej potrawy (np. kalafior do S25) i uzupełnić informację o masę dania. Wszystkie pozostałe parametry piekarnik ustawi automatycznie, w tym temperaturę czy czas obróbki termicznej.

programy

Funkcja pracy automatycznej działa bardzo sprawnie i bardzo ułatwia przygotowywanie posiłków - nie trzeba pamiętać, jaką temperaturę należy ustawić i jak długo gotować potrawę. 

Tu przewagę nad urządzeniem Solgaz mają jednak bardziej zaawansowane urządzenia z graficznymi ekranami (często kolorowymi, jak w smartfonach), które nazwy tych potraw (a nawet ich zdjęcia) prezentują już na tych ekranach. Użytkownicy piekarnika Solgaz będą musieli każdorazowo sięgać po instrukcję obsługi i wybierać tryby nazwane np. S05, S17 czy P16. 

Ciekawą, niespotykaną w żadnym innym urządzeniu na rynku funkcją jest możliwość łączenia np. pracy kuchni mikrofalowej z piekarnikiem parowym. Jednym z przykładów podanym nam przez producenta jest przygotowywanie mrożonej pizzy, co oczywiście sprawdziliśmy. Faktycznie, z włączoną funkcją parową pizza nie była tak sucha, gdy została podgrzana wyłącznie w trybie mikrofali. Ciasto było bardziej pulchne i miękkie. Tymczasem czas przygotowywania posiłku był taki sam (ustawiliśmy moc kuchni mikrofalowej na 900 stopni i czas obróbki termicznej na 3 minuty). 

Solgaz pizza

Funkcję łączenia mikrofali z piekarnikiem parowym można uaktywniać do wielu innych potraw, które w zwykłych mikrofalówkach wychodzą po prostu suche i "tępe". To faktycznie działa!

Waszym zdaniem

daniel.9500

Firma wprowadza kolejną innowację i prężnie się rozwija.
2 lata temu wszedłem w posiadanie ich płyty gazowej i jestem bardzo zadowolony.
Niestety sprzęt jest chwilowo poza moim zasięgiem, ale kto wie

beatriks1100

Brak czytelnego wyświetlacza to grzech wielki. Cena wyświetlacza jest to ułamek ceny kuchenki a nie, jak sugeruje redakcja, spory koszt. W kuchniach i urządzeniach za 1500 zł takie wyświetlacze są obecnie normą. A tu kuchnia aspiruje do wyższego poziomu... Sponsoring też musi być z umiarem.

vhdl00

Zachodnie firmy robią jednorazówki ! Siostrze właśnie zepsuł się odkurzacz Philips, tzn zużyły się szczotki silnika. Dawniej wystarczyło wymienić szczotki za 10 czy 20 zł i sprzęt był jak nowy. Jakie było moje zdziwienie jak się okazało, że ten "Ekologiczny" produkt klasy AAA ma silnik w którym obudowę metalową zastąpiono obudową plastikową (nie nie jest to odkurzacz piorący więc nie było to podyktowane odpornością na wilgoć) NIEROZBIERALNĄ, BEZ MOŻLIWOŚCI wymiany szczotek ! Trzeba wymienić cały silnik - raptem za 200 zł + robocizna... Te same silniki DOMEL są np. w odkurzaczach Samsunga. Oto proszę Państwa EKOLOGIA !

zbigniew.skaruoinski00

Polska lodówka działała mi 40 lat !!!!!!! a ten włoski syfilis 2 ! czy ktoś za to beknie ?! nie ! bo 2 dureń wziął łapówkę !!!!!!!!!

knysza300

A dlaczego nie zrobić lustra i tabletu inernetowego w jednym? Myje się ,golę i oglądam pogodę i info .

kaska6200

Mam płyte tej firmy od 3 lat i jestem bardzo zadowolona. Teraz przymierzam sie do kupna ich piekarnika. Jeszcze chwila i... bedzie MÓJ:)

kamilkowalik00

Świeżynka Solgazu. Kupiłem niedawno i z całą pewnością jestem na TAK. Oszczędność miejsca w kuchni i extra design.

Zaloguj się, aby móc dodawać komentarze.